Csavarhúzóval tisztogatta a hobbiból gyűjtött gránátjai egyikét a pusztaszabolcsi férfi, fel is robbant a kezében

bűnügy
2023 szeptember 20., 07:10

II. világháborús robbanótesteket és robbanóanyagokat gyűjtött a saját házában Pusztaszabolcson egy férfi – írja a Fejér Megyei Főügyészség közleménye. Azt írják, a vádlott érdeklődött a II. világháború iránt, hobbija a háborús relikviák, eszközök gyűjtése volt. A férfi a mezőgazdasági munkálatok során előkerült hüvelyeket, részlegesen elműködött robbanótesteket, hajtóműrészeket összegyűjtötte, és ezeket házának udvarán és pincéjében tárolta.

II. világháborús hüvelyek a férfi gyűjteményéből.
photo_camera II. világháborús hüvelyek a férfi gyűjteményéből. Forrás: Fejér Megyei Főügyészség

Bátor emberről van szó: a vádlott 2022. november 19-én otthonának pincéjében egy lövedéket próbált megtisztítani oly módon, hogy a földmaradványokat egy csavarhúzóval próbálta abból eltávolítani, azonban ennek során a lövedék felrobbant, és a vádlott keze súlyosan megsérült.

A nyomozó hatóság a baleset után találta meg a többi páncéltörő gránátot, robbanóanyagot, tüzérségi gyújtót és detonátort. Ezeket le is foglalták.

A gyűjteméény többi darabja.
photo_camera A gyűjtemény többi darabja. Forrás: Fejér Megyei Főügyészség

A pusztaszabolcsi férfi a robbanóanyag illetve a robbanószer tartására engedéllyel nem rendelkezett, így cselekménye robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés bűntettének minősül, amit a törvény 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.