„A tízezres számla láttán kigúvadt a szeme” – így csalta tőrbe a Kutyapárt néha lómaszkot húzó viccmestere a kirúgott fideszest

POLITIKA
2023 szeptember 21., 19:08

„Nem az a kaliber, akit ki akarsz végezni. A Mosselen sörözőben, ahol este találkoztunk, tudott a félárú akcióról. A tízezres számla láttán a második találkozón meg kiguvadt a szeme”

– jellemezte 2023 legsikeresebb ellenzéki politikusa a fideszest, akit 24 órával korábban úgy lebuktatott az említett sörözőben titokban készített hangfelvétel segítségével, hogy az illetőt a sztori publikálását követő néhány órán belül kizárták az állampártból.

Cikkünk főszereplője Aleva Márta jogász, aki az előző országgyűlési választáson a Kétfarkú Kutya Párt jelöltjeként indult a budapesti XIII. kerületben, ahol 4,2 százalékos eredménnyel harmadik lett, a fideszes pedig Lévai István Zoltán, a XVIII. kerületben található 15. számú választókerület most már csak egykori kormánypárti elnöke, aki a Fidesz helyi polgármester-jelöltje lett volna a jövő évi önkormányzati választáson.

Aleva olyat tett, ami hivatalos magyar ellenzékinek eddig nem nagyon sikerült: kalandos körülmények között bizonyítékot szerzett és publikált egy kormánypárti politikusról, ami miatt az megbukott, sőt azonnali hatállyal ki is radírozták a politikai életből. A bizonyíték két titkos hangfelvétel volt azokról a megbeszélésekről, amiket Lévai azért folytatott vele, hogy meggyőzze, induljon el ellene a következő polgármester-választáson a 18. kerületben. A fideszes ezért ötmillió forintot lett volna hajlandó fizetni az ellene kampányoló ellenzékinek egy, a kampányát titokban finanszírozó helyi vállalkozón keresztül. Lévai azért szerette volna ezt, mert úgy kalkulált, hogy Aleva talán elég szavazatot tudna elvinni a Fidesz titkos mérései szerint nála esélyesebb összellenzéki jelölttől.

photo_camera Aleva Márta
Fotó: Bankó Gábor/444

Pedig Aleva Márta egyáltalán nem tipikus ellenzéki, sőt általánosabban nézve nem is tipikus politikus. A 444-nek azt mondta, formálisan máig nem tagja a Kétfarkú Kutya Pártnak, bár régóta az aktivistájuk (amit ők passzivistának neveznek), sőt 2022-ben országgyűlési képviselőjelöltjük volt a XIII. kerületben. Ott a következő önbemutató szöveggel jelentkezett be Újlipótváros és Angyalföld gyanútlan lakosságának:

„Magamról: filozófus, költő, hadvezér, plagizátor. Hobbim jódkostólókra járni atomkatasztrófák után közvetlenül. Szeretek továbbá másokat kijavítgatni. Életem nagy dilemmája, hogy jogot végeztem, avagy a jog végzett velem. Utóbbira tippelek. Szabadidőmben zenét hallgatok, főleg Komár Lászlót. Kedvenc témám önmagam keresése, anyámmal való kapcsolatom elemzése, továbbá szexuális életem taglalása.”

Aleva a 444-nek elárulta, ő volt az a kutyapárti aktivista is, aki a 2022-es választás zuglói ellenzéki előválasztási kampánya közben – ahol pártja a független Hadházy Ákost támogatta – azzal cukkolta az MSZP-jelölt Tóth Csaba kitelepült kampánycsapatát, hogy gumi lófejmaszkot húzott, arra egy Tóth Csaba-kampánysapkát.

Sokan, köztük maga Tóth is, azt gondolták, hogy a lófejjel a bukott szocialista politikus állítólagos maffiózóságára célzott. 2019-ben szivárgott ki ugyanis egy hangfelvétel, amin a korábban zuglói polgármester, Karácsony Gergely a kerületi MSZP-sek, illetve Tóth állítólagos maffiastílusát emlegette, mondván:

„Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...) tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni.” Amikor valaki megkérdezte Tóthról, hogy „Igaz, hogy megfenyegette a családodat?”, Karácsony azt válaszolta, hogy „Ne viccelj. Többször.”

De saját bevallása szerint szó sem volt maffiózósáról. Aleva a 444-nek azt mondta, az állatmaszkok hordása a Kutyapárt gyakori eszköze pultozás közben – de Tóth kétségtelenül úgy értette, hogy maffiózónak állították be.

Aleva már azzal elérte a lófejes akció igazi célját, vagyis a röhögtetést, hogy az MSZP válaszközleményében többek között az a mondat is szerepelt, hogy:

„Az MSZP jelöltjét lóként tüntették fel, amivel megfosztották őt emberi méltóságától.”Tóth heccelése egyébként nem merült ki ennyiben, Aleva például gúnyos randimeghívásokkal is bombázta, mondván, nekik lenne még közös jövőjük.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.