Változatos módszerekkel közel százmillió forintot csalt ki áldozataitól egy férfi

bűnügy
2023 szeptember 25., 08:17

Vádat emeltek egy büntetett előéletű 34 éves férfival szemben, aki körülbelül százmillió forintot csalt ki ismerőseitől és különböző önkormányzati-, valamint közintézményektől, közölte a Fővárosi Főügyészség.

A férfi több ismerősének is azt mondta, hogy nagykereskedelmi értékesítőként dolgozik egy távközlési cégnél, ahol beosztása révén jelentős kedvezménnyel tud mobiltelefont szerezni akár saját használatra, akár befektetési célból. Azt is állította, hogy egy telefonszaküzlet bezárása miatt a teljes árukészletet kedvező áron fel tudná vásárolni, majd azt magasabb áron értékesítené, megduplázva az áldozatok pénzét. Megtévesztett ismerőseitől vagy direkt a készülékekre, befektetésre kérte el a pénzt, vagy kölcsönöket vett fel, amik visszafizetésére nem volt módja.

Ezenkívül a férfi egy alapítványtól úgy csalt ki közel másfél millió forintot, hogy laptopok eladására hivatkozva 2,8 milliós hasznot ígért, azonban az átvett összeget nem a kitalált befektetési célra fordította. Később hasonló indokokkal az alapítvány vezetőjétől külön kicsalt 300 ezer forintot.

Továbbá a férfi egy közintézmény gazdálkodási részlegéhez telefonon azzal jelentkezett be, hogy egy óra múlva informatikai ellenőrzést kapnak. Ezután megjelent és előadta, hogy az államkincstári átutalási rendszerrel kapcsolatban karbantartási, kártyahitelesítési és -aktualizálási feladatokat kell végrehajtania. Miután így biztosították számára a rendszerhez való hozzáférést, a jogellenesen megszerzett adatokkal a férfi 38,7 millió forintot utalt át édesanyja számlájára, közleményként forgótőke-visszapótlást megjelölve.

Mint írták, 2022 tavaszán a férfi az édesanyja lakását álnéven kiadásra hirdette meg a közösségi médiában, és hat különböző sértettől is vett át bérleti díj és kaució címén összegeket, azonban a lakást különböző okokra hivatkozva mégsem adta ki részükre, és az nem is állt szándékában. A legfajsúlyosabb csalásnak az ügyészség azt nevezte, amikor a férfi szintén pénzügyi informatikai rendszer karbantartására hivatkozva egy önkormányzati gazdasági ellátó szervhez ment, ahol a belépést követően 47 millió forintot utaltatott át saját magának.

Az ügyészség a jelenleg is letartóztatásban lévő férfit 14 rendbeli üzletszerűen elkövetett, valamint 2 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással vádolja, és vele szemben letöltendő börtönbüntetés, valamint a korábban kiszabott 2 éves büntetés végrehajtását rendelte el.