Átlátszó: A Bayer Zsolt felesége vezette OVSZ milliárdokért vett PCR-teszteket Bayerné ismerőseinek cégétől

belföld
2023 október 02., 10:29

Felmentést kapott a közbeszerzés alól az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), így szerződtek 18,2 milliárd forintért „SARS-CoV-2 vizsgálatokhoz szükséges tesztek, tesztelés és mintavételhez, mintakezeléshez szükséges eszközök és szolgáltatások beszerzésére” a járvány idején – ez derült ki a K-Monitor által a Belügyminisztériumtól kiperelt adatokból. Az Átlátszó közadatigénylésben kérte a szerződést, amire az OVSZ igazgatója, Bayerné Dr. Matusovits Andrea 30 nap elteltével azt mondta: mivel az „kétséget kizáróan nem azonosítható be”, nem tudják kiadni.

A lap így is kiderítette a szerződések részleteit. Mint írják, az OVSZ 2021 áprilisában szerződött a Vascular Venture Kft.-vel 1 millió PCR-tesztre, darabonként nettó 16 280 forintért, összesen nettó 16,28 (bruttó 17,1) milliárd forintért. A PCR-teszteken túl a Vasculartól vettek még „1 100 000 darab SARS-CoV-2 PCR-vizsgálatok elvégzéséhez szükséges mintacsövet és 1 100 000 darab SARS-CoV-2 PCR-vizsgálatok elvégzéséhez szükséges mintavételi pálcát” nettó 463,2 millióért. Ennek becsomagolásával egy építőipari céget, a Centrál-Bau Hungária Kft.-t bízták meg, ami darabonként nettó 40 forintos áron vállalta az egységcsomagok összeállítását.

Az Átlátszó azt írja, ez a 18,2 milliárdos tétel része annak a 722 milliárd forintnak, amit a koronavírus-járvány alatt a kormány közbeszerzés nélkül költött el.

A magyar egészségügyi finanszírozás 2020-2021-ben PCR-tesztelések finanszírozására elvileg alig 5,5 milliárd forintot fizetett ki, de ahogy az Átlátszó írja, az állam ennél jóval többet költött PCR-tesztekre, „csak sajátosan”, mert nem a kórházakat felügyelő NEAK, vagy a járványkezelésért felelős NNK szerződött, hanem az Országos Vérellátó Szolgálat. Az OVSZ-nél egyébként évente negyedmilliónál kevesebb véradó jelenik meg, vagyis az 1 millió PCR-teszt vásárlása nem tűnik indokoltnak.

2020-ban a Válasz Online írt a Vascular Plazma Kft. és Bayer Zsolt felesége közötti kapcsolatról (Bayerné dr. Matusovits Andrea és a Vascular korábbi tulajdonosai ugyanazon a szegedi orvosi karon végeztek), amit a kormányközeli publicista felesége bíróságra vitt, de a pert elbukta. „A PCR-tesztelést megkapó Vascular Venture Kft.-ben ugyanezek a szegedi orvosok voltak tulajdonosok. Azt nem tudni, hogy mi alapján választották épp ezeket a cégeket az OVSZ-nél” – írja a lap.

A Vascular Venture Kft. 2021-ben, a szerződés évében az előző évhez képest 23 milliárd forinttal több, majdnem 34 milliárd forintos nettó árbevételt ért el (majd 2022-ben már ismét csak 9,9 milliárdot). A kiegészítő melléklet szerint a cég adózott eredménye a korábbi 830 millióról 11,3 milliárd forintra ugrott. Ennek a profitnak a nagy részét, 9 milliárd forint osztalékot kivettek a cégből.