Gröndlandi nők beperelték a dán államot, mert a tudtuk nélkül helyeztek fel nekik spirált

külföld
2023 október 02., 13:45

Több tucat grönlandi nő beperelte a dán államot, mert azt állítják, hogy a beleegyezésük nélkül spirált helyeztek fel nekik, hogy ne essenek teherbe.

A pert indító csoport 67 nőből áll, akik között van olyan, aki mindössze 13 éves volt, amikor állítólag a dán orvosok spirált helyeztek fel nekik, hogy csökkentsék Grönland lakosságát. A 67 nő azonban csak a jéghegy csúcsa, 1966 és 1970 között mintegy 4500 nőt érinthetett az ügy.

A 67 nő most 300 ezer dán koronára perli az államot, amiért a beavatkozás „súlyos hatással volt az életükre.”

Naja Lyberth volt az első, aki hat évvel ezelőtt azt mondta, tinédzserkorában az iskolai orvosi vizsgálaton spirált helyeztek fel neki, szerinte azért, mert a dán állam összehangolt sterilizációt végzett. A nők állítása szerint az utógondozás nagyon minimális volt, sokuk tapasztaltak fájdalmat, vannak, akik meddők lettek a spirál miatt. Az évek során többen fordultak vérzéssel, hasi fájdalommal vagy épp fertőzéssel orvoshoz, de nem foglalkoztak velük, van köztük olyan, akinek később el kellett távolítani a méhét.

Annak ellenére, hogy Lyberth nyilvánosan hat évvel ezelőtt osztotta meg a történetét, botrány csak azután kerekedett belőle Dániában, hogy a dán közszolgálati műsorszolgáltató kiadott egy podcast-sorozatot.

Ez év elején a dán állam és a grönlandi kormány független vizsgálatot indított a spirálesettel és más terhességmegelőző gyakorlatokkal kapcsolatban, amelyeket Grönlandon 1960 és 1991 között végeztek. A vizsgálat 2025 májusában fog lezáródni. (Guardian)