Megkapta a WHO jóváhagyását a tömeggyártásra alkalmas malária elleni vakcina

Egészségügy
2023 október 02., 18:11

Megkapta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását az olcsó és tömegesen előállítható új malária elleni vakcina, ami áttörést jelenthet a főként csecsemőkre veszélyes malária elleni küzdelemben, írja a BBC.

A vakcinát az Oxfordi Egyetemen fejlesztették ki, ez a második vakcina, amit a malária ellen találtak fel. A betegséget egy összetett parazita okozza, amelyet szúnyogok terjesztenek. A malária azonban sokkal kifinomultabb, mint egy vírus, mivel az emberi testben állandó alakváltozással elrejtőzik immunrendszerünk elől. Szintén ez okozza a hatékony oltóanyag kifejlesztésének nehézségét, amivel több mint egy évszázada foglalkoznak a tudósok. A WHO az első vakcinát, az RTS,S-t is mindössze két évvel ezelőtt hagyta jóvá.

A WHO szerint a két vakcina hatékonysága „nagyon hasonló”, és nincs bizonyíték arra, hogy az egyik jobb lenne a másiknál. Az új R21-nek nevezett vakcina nagy előnye azonban, hogy alkalmas tömeggyártásra.

A világ legnagyobb vakcinagyártója – az indiai Serum Institute – már most több mint 100 millió adag előállítására készül évente, és évi 200 millióra tervezi ezt növelni. A WHO szerint egy adag oltóanyag 2-4 dollárba kerülne, az immunitás eléréséhez pedig egy embernek négy adagra lenne szükség. Ez körülbelül fele az RTS,S árának.

A két vakcina hasonló technológia alapján készül, és a malária parazita életciklusának ugyanazt a szakaszát támadja meg. Az újabb vakcinát azonban könnyebb előállítani, mivel kisebb dózist igényel, és egyszerűbb adjuvánst használ, ami az oltóanyagban adott vegyi anyag, amely működésbe hozza az immunrendszert.

2021-ben 247 millió maláriás megbetegedést regisztráltak, közülük 619 000 ember halt meg, többségük öt év alatti gyermek volt. A maláriás megbetegedések több mint 95 százaléka Afrikában található.