A Nemzeti Adó- és Vámhivatal akkorát románozott, mint ide Bukarest

belföld
2023 október 03., 06:54

A szerb-román-magyar hármashatár közelében nőttem fel, többször megfordultam a híres szegedi csencselős piacon a Cserepes soron, de még annak Szent István téri elődjén is, mégsem hallottam soha életemben azt a szót, hogy románszatyor. De a legnagyobb online lapok keresőjébe beütve is nulla találatot kapunk.

Ilyen előzményekkel elég nagyot ütött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kedd reggeli közleményének címe:

Bolgárok „románszatyorral”

Kétségtelen, hogy találó kifejezésről van szó, mert lelki szemeim előtt rögtön megjelent a - közleményben is leírt - nagy méretű, színes villámzáras poliésztertáska. Ilyenben vitték a szajrét az árusok - nem csak románok, sőt kezdetben szinte csak lengyelek - a piacokon. (Az idősebbek amúgy az ilyen piacokat a mai napig lengyelpiacnak nevezik.)

Kíváncsiak vagyunk, lesz-e folytatása az ügynek, Szijjártó Péter külügyminiszter ennél kevesebbért is hivatott már be nagykövetet.

Azok kedvéért, akiket érdekel, hogy mit is csináltak ezek a románok a bolgárszatyorral, azaz fordítva, íme: a ruhák közé rejtve akartak több száz doboz magyar zárjegy nélküli cigarettát Németországba csempészni, de - és itt megint szó szerint idézünk - „fennakadtak a pénzügyőri mustrán”.A három bolgár több mint kétmilliós bírságra számíthat.