Gázában nincs biztonságos hely

  • Izrael annektálná a Gázai övezet egy részét.
  • Az ENSZ szerint közel az egészségügyi katasztrófa Gázában.
  • Az USA megvétózta a háborút elítélő ENSZ határozatot.
  • Joe Biden szerint a Hamász támadása az ISIS legsúlyosabb pusztításait idézi.
október 18., 17:56

Hosszú háborúra készül Izrael

„Nem lesz rövid” Izrael háborúja a Hamász ellen - mondta az IDF vezérkai főnöke. Herzi Halevi szerdán a Hamásszal való elhúzódó konfliktusra figyelmeztetett, miközben izraeli katonákhoz beszélt.

photo_camera Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

„Ez nem lesz rövid, de még ha ki is kell majd terjesztenünk a hadjáratot, amennyiben egy másik ellenség is bekapcsolódik, tudni fogjuk, hogyan kezeljük” - mondta Halevi a Rehovot melletti Tel Nof légibázison tett látogatása során a katonáknak. Majd hozzátette, hogy Izrael „a törvények szerint cselekszik”.

„Mindannyian őrültek vagyunk, de észérvek szerint cselekszünk. Kitartóan harcolunk és emberek maradunk, ellentétben a másik oldallal, ami úgy harcol, mint az állatok”.

(CNN)

október 18., 17:37

Izrael annektálná a Gázai övezet egy részét

Eli Cohen izraeli külügyminiszter egy szerdai rádióinterjúban arra utalt, hogy Izrael elfoglalná a Gázai övezet egy részét, írja a BBC.

photo_camera Eli Cohen Fotó: MAZEN MAHDI/AFP

Cohen a Times of Israel szerint így nyilatkozott: „A háború végén nemcsak a Hamász nem lesz többé Gázában, hanem Gáza területe is csökkenni fog”.

október 18., 17:27

Könnygázt és vízágyút vetettek be a bejrúti amerikai nagykövetség közelében tüntetők ellen

Szerdán több százan vonultak utcára a libanoni fővárosban az ellen, hogy Izrael megtámadott egy gázai kórházat, ami közel 500 palesztin halálát okozta.

A tüntetőket az utakat elzáró barikádok akadályozták meg abban, hogy elérjék a nagykövetség határát - írja a Guardian. Egyes tiltakozók palesztin zászlókat lengettek, míg mások kövekkel dobálták a libanoni biztonsági erőket.

photo_camera Fotó: HOUSSAM SHBARO/Anadolu via AFP
photo_camera Fotó: HOUSSAM SHBARO/Anadolu via AFP
photo_camera Fotó: HOUSSAM SHBARO/Anadolu via AFP
photo_camera Fotó: HOUSSAM SHBARO/Anadolu via AFP
október 18., 17:03

9 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelbe az IDF szerint

A rakéták közül négyet sikerült elfognia az IDF légvédelmi arzenáljának - áll az Izraeli Védelmi Erők szerdai közleményében.

Füst száll fel Dél-Libanonban egy izraeli csapás után pénteken.
photo_camera Füst száll fel Dél-Libanonban egy izraeli csapás után pénteken. Fotó: Daniel Carde/Anadolu via AFP

„Több, Metula, Malkia és Manara területe felé indított páncéltörő rakétát azonosítottunk, amikre az IDF tűzzel válaszolt a lövések felé” - írta az izraeli hadsereg. „Az IDF UAV-ja (pilóta nélküli légi jármű) sikeresen meghiúsított egy terrorista sejtet, ami aknavetőgránátokat lőtt ki Turmus területe felé”.

A nap folyamán az IDF többek között azt is közölte, hogy páncéltörő rakétákat lőttek ki Manara és a Rosh HaNikra izraeli települések felé a libanoni határ mentén. A Hezbollah közleményben jelentette be, hogy egy izraeli állást támadott meg Manarától délre.

Eközben Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter izraeli kollégájával Yoav Gallantal folytatott telefonbeszélgetésében felszólította a Hezbollahot, hogy fejezze be a Libanonból indított támadásokat. Emellett hangsúlyozta a gázai civileknek szánt humanitárius segélyszállítmányok fontosságát - közölte a Pentagon. (CNN/Haaretz)

október 18., 17:03

A tüntetések miatt bezártak egy dél-törökországi amerikai konzulátust

A törökországi Adanában lévő amerikai konzulátus „további értesítésig” zárva marad az Izrael és a Hamász közötti háború miatt zajló tüntetések miatt, közölte az amerikai nagykövetség szerdán.

„A gázai események miatt nagyszabású tüntetések várhatóak Törökország-szerte a következő hetekben. Bármilyen gyűlés, még a békésnek szánt is, eszkalálódhat és erőszakba torkollhat. A tiltakozó tevékenység fokozott rendőri jelenlétet, útlezárásokat és közlekedési fennakadásokat eredményezhet” – írják a biztonsági figyelmeztetésben, hozzátéve, hogy az amerikai kormányzati személyzetet utasították, hogy minimalizálják a közlekedést.

Az amerikai külügyminisztérium az egész régióban figyelmeztette az amerikai állampolgárokat a tüntetésekre, amik közül több az amerikai diplomáciai létesítmények ellen irányulhat. (CNN)

október 18., 16:42

Az ENSZ szerint közel az egészségügyi katasztrófa Gázában

Az Al Ahli kórházban történt robbanás borzalmas volt, a civileket meg kell védeni, de Gázában jelenleg nincs biztonságos hely, mondta Juliette Touma, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) szóvivője. Azt is mondta, hogy a véget kell vetni az ártatlanok meggyilkolásának, szerinte a tűzszünet nagyon fontos lenne.

Azt mondta, hogy a Gázai övezetet még mindig ostrom alatt tartják, és felszólított arra, hogy az UNRWA és más segélyszervezetek számára adjanak engedélyt, hogy be tudják hozni létfontosságú szállítmányokat. „Ha nem jutnak el a humanitárius szállítmányhoz azok, akiknek a legnagyobb szükségük van rá, hamarosan egészségügyi katasztrófa lesz Gázában.”Az izraeli kormány szerda este bejelentette, hogy Egyiptom számára engedélyezi a korlátozott humanitárius segély szállítását, amíg azok nem kerülnek a Hamászhoz. (BBC)

október 18., 16:41

Izrael „félrevezető dezinformációkat” osztott meg a kórházi robbantásról - mondta a Palesztin Nemzeti Kezdeményezés vezetője

Az izraeli hadsereg „félrevezető dezinformációkat” osztott meg a gázai Al-Ahli Baptista Kórházban történt robbanással kapcsolatban - mondta Musztafa Barghouti, a Palesztin Nemzeti Kezdeményezés (PNI) vezetője. Szerinte az izraeli hadsereg „következetesen és sokszor hazudik a bűntetteivel kapcsolatban”, és „többször is megváltoztatta hivatalos narratíváját, hogy elkerülje a bűnösséget”.

photo_camera Fotó: JAAFAR ASHTIYEH/AFP

Kiemelte, hogy az izraeliek „már a kiürítéssel fenyegették a kórházat”, de a személyzet nem volt hajlandó távozni, mert „lehetetlen volt a kritikus állapotú betegeket úgy átszállítani, hogy ne haljanak meg”. Barghouti a palesztin egységkormány egykori minisztere, valamint a palesztinok jogainak prominens és el nem kötelezett aktivistája.

„Az (Egészségügyi Világszervezet) is azt mondta, hogy a szállításuk halálos ítélet lenne” - mondta Barghouti.

Szombati nyilatkozatában a WHO azt mondta, hogy „határozottan elítéli Izrael ismételt parancsát 22 kórház kiürítésére, amikben több mint 2000 fekvőbeteget kezelnek Gáza északi részén. A betegek és az egészségügyi dolgozók kényszerű evakuálása tovább rontja a jelenlegi humanitárius és közegészségügyi katasztrófát” - írja a CNN.

Közben továbbra sem egyértelmű, hogy ki okozta a robbanást az Al-Ahli Baptista Kórházban. Palesztin tisztviselők Izraelt okolják a robbanásért, de az Izraeli Védelmi Erők visszautasították a vádat, és azzal vádolják az Iszlám Dzsihádot, hogy „sikertelen rakétaindítást” hajtott végre - miközben ezt az állítást az iszlamista militáns csoport tagadja.

október 18., 16:22

100 millió dollár értékben nyújt humanitárius segítséget az Egyesült Államok a palesztinoknak

100 millió dollárnyi humanitárius segítséget nyújt az Egyesült Államok a Gázai övezetben és Ciszjordániában - közölte a Fehér Ház. A segítséget olyan „megbízható partnereken” keresztül szeretnék eljuttatni a megfelelő helyekre, mint az ENSZ-ügynökségei, valamint más nemzetközi nem kormányzati szervezetek - írja a Guardian.

photo_camera Fotó: MIRIAM ALSTER/AFP

A támogatás több mint egymillió embernek nyújt majd segítséget tiszta vízzel, élelmiszerrel, higiéniai támogatással, orvosi ellátással és más alapvető szükségletekkel - áll a közleményben.

„A civilek nem hibáztathatók és nem szabad szenvedniük a Hamász szörnyű terrorizmusáért. A civil életeket meg kell védeni, és a segítségnek sürgősen el kell jutnia a rászorulókhoz.”

Emellett hozzátették, hogy „továbbra is szorosan együtt fogunk működni a térségbeli partnerekkel, hogy hangsúlyozzuk a háborús törvények betartásának fontosságát, a biztonságba jutni próbálók vagy a segítséget nyújtók támogatását, valamint az élelmiszerhez, vízhez, orvosi ellátáshoz és menedékhez való hozzáférés megkönnyítését.”

október 18., 16:15

Azonnali távozásra szólították fel a Libanonban tartózkodó szaúdi állampolgárokat

„Szaúd-Arábia libanoni nagykövetsége szorosan figyelemmel kíséri a dél-libanoni térségben jelenleg zajló események alakulását, és felszólít minden állampolgárt, hogy tartsa be a beutazási tilalomról szóló határozatot, akik pedig jelenleg is az országban tartózkodnak, hogy haladéktalanul hagyják el Libanon területét" – közölte szerdán az állami hírügynökség, a Saudi Press Agency. A nagykövetség arra is kérte az állampolgárokat, hogy legyenek óvatosak és maradjanak távol azoktól a helyektől, ahol tüntetések vannak.

photo_camera Faisal bin Farhan Fotó: AMER HILABI/AFP

Szerdán több száz tüntető vonult az utcára Libanonban a gázai kórházban történt robbanást követően. Összecsapások is kialakultak a rendőrség és a palesztinbarát tüntetők között, a helyi média szerint a rendőrség szerda délután könnygázt és vízágyúkat vetett be.

Szaúd-Arábia külügyminisztere, Faisal bin Farhan szerdán megbeszélést folytatott iráni kollégájával, Hossein Amir-Abdollahian, amin megismételte Rijád támogatását „a palesztin ügyben”. Bin Farhan támogatta a térségben az „átfogó és igazságos” béke elérésére irányuló erőfeszítéseket. (CNN)

október 18., 15:52

Bombával fenyegették az Egyesült Államok és Izrael argentin nagykövetségeit

Mindkét nagykövetséget evakuálták, miután az intézmények két bombafenyegetést is kaptak - írja a Guardian.

A tűzszerészek közben már kiértek a helyszínre, a hatóságok eddig annyit közöltek, hogy az egyik nagykövetség első átvizsgálása negatív eredményt hozott.

október 18., 15:44

Az USA megvétózta a háborút elítélő ENSZ határozatot

Az Egyesült Államok nem fogadta el a Brazília által előterjesztett ENSZ határozatot, ami humanitárius folyosók létrehozását, a harcok szüneteltetését és Gáza kényszer-evakuálását elrendelő izraeli parancs visszavonását szorgalmazta volna, írja a Guardian. A Biztonsági Tanács 15 tagja közül 12 által támogatott szöveg többek között bírálta a Hamász „szörnyű terrorista bűncselekményeit”, és nem ítélte el közvetlenül Izraelt.

Az amerikai ENSZ-nagykövet, Linda Thomas-Greenfield azonban szerdán ellenezte az határozatot azért, mert az nem tesz említést Izrael önvédelemhez való jogáról. Az amerikai nagykövet azt mondta, hogy elborzasztja és elszomorítja az emberveszteség, de hozzátette, hogy a Hamász tettei okozták a humanitárius válságot.

Izrael megköszönte az Egyesült Államoknak, hogy élt vétójogával. A G7-ek közül Japán és Franciaország támogatta a brazil indítványt. Kína megdöbbenéssel és csalódottsággal fogadta az amerikai vétót, mondván, hogy az „egyszerűen hihetetlen”. Az Egyesült Királyság szerint a határozattervezetnek világosabban ki kellett volna mondania Izrael önvédelemhez való jogát, és figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy a Hamász ártatlan civileket használ emberi pajzsként.

október 18., 15:23

Amerikai Nemzetbiztonsági Tanács: Nem Izrael felelős a gázai kórházrobbanásért

„Miközben folytatjuk az információk gyűjtését, a műholdfelvételek, lehallgatások és a nyílt forrásból származó információk elemzése alapján jelenlegi értékelésünk szerint nem Izrael felelős a gázai kórházban tegnap történt robbanásért” – mondta Adrienne Watson szóvivő.

link Forrás

Továbbra sem egyértelmű hogy ki a felelős a gázai kórháznál történt keddi robbanásért: a palesztinok izraeli légicsapásról, a zsidók elromlott palesztin rakétáról beszélnek. Szily László cikkében összeszedte, amit eddig biztosan tudni lehet az esetről. (Haaretz)

október 18., 15:02

Joe Biden szerint a Hamász támadása az ISIS legsúlyosabb pusztításait idézi

Tel Avivban tartott sajtótájékoztatót az Egyesült Államok elnöke, újságíróknak arról beszélt, hogy Izrael nincs egyedül, és hogy az USA nem fog tétlenül állni „sem most, sem jövőre, sem soha”. „A Hamász támadása az ISIS legsúlyosabb pusztításait idézik, amikor hamisítatlan gonoszságot szabadította a világra” – mondta Biden.

photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Arról is beszélt, hogy a gázai civileknek élelmiszerre, vízre, gyógyszerekre és menedékre van szüksége, és szerinte kritikus fontosságú, hogy a segélyek a civilekhez, és ne a Hamászhoz jussanak. Emellett támogatásáról biztosította az eltűnt családtagjaikért aggódókat és azt mondta, hogy az USA mindent megtesz, hogy kiszabadítsa a túszokat.

A cikk folytatódik

október 18., 14:57

Izrael engedélyezi Egyiptomnak, hogy korlátozott humanitárius segélyt szállítson Gázába

Izrael szerdán közölte, hogy engedélyezi Egyiptomnak, hogy korlátozott mennyiségű humanitárius segélyt szállítson a Gázai övezetbe - írja az AP News. Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala közölte, hogy a döntést Joe Biden amerikai elnök látogatásának kérésére hozták meg.

photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Közleményében azt írta, hogy „nem fogja meghiúsítani” az élelmiszer-, víz- és gyógyszerszállítmányokat, amíg azok nem kerülnek a Hamászhoz. A nyilatkozat azonban nem tett említést a kétségbeesetten szükséges üzemanyagról.

Közben nem egyértelmű, hogy a segélyek mikor indulnak el, mivel az egyiptomi rafahi átkelőhely kapacitása korlátozott, ráadásul Egyiptom szerint az izraeli légicsapások miatt megsérült.

Izrael mindeközben azt követelte, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt munkatársai látogathassák meg a Gázában fogva tartott, elrabolt izraelieket.

október 18., 14:42

Oroszország is beszállna a gázai kórháztámadás felelőseinek azonosításába

Oroszország felszólította az Egyesült Államokat, hogy szolgáltasson műholdképeket a gázai kórháztámadás felelőseinek azonosításához - írja az Euronews.

Szerdán Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő hivatalosan is elítélte a gázai Al-Ahli kórházban történt nagy erejű robbanást - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. „(Izraelnek) nem csak kommentálnia kell a médiában vagy a közösségi médiában a történteket, hanem bizonyítékokat kell szolgáltatnia".”

Ezután pedig felszólította az Egyesült Államokat a műholdképek átadására, hogy segíthessenek azonosítani a halálos támadás elkövetőjét.