Nincs fűtés a János Kórház négy osztályán

belföld
2023 október 19., 15:48

Eljutott egy levél a 444-hez, amelyet Winkler Gábor, az Észak-budai Szent János Centrumkórház orvosigazgatója írt a Nemzeti Népegészségügyi Központnak és az Országos Mentőszolgálatnak. Ebben a levélben arról ad tájékoztatást Winkler, hogy a fűtési rendszer meghibásodása miatt lemondják „a gasztroenterológiai teljes felvételt, a vérzőket is beleértve; valamint a teljes pszichiátriai felvételt”. A levél szerint a gasztroenterológiai ellátás lemondása érinti a Margit Kórház területét is, mivel a Kórház korábban annak ellátását átvette.

Kérdéseket küldtünk az Észak-budai Szent János Centrumkórház számára, és válaszolt is a kommunikációs vezető, aki megerősítette, hogy valóban gondokat okoz a fűtés hiánya négy betegellátó osztályon.

Mint írják, az épületeknek központi fűtésrendszerük van, amit már hetekkel ezelőtt beüzemeltek tesztelés céljából. Ennek során több hibát tapasztaltak, amelyeknek egy részét sikerült orvosolni, de egyes épületek esetében még mindig fennállnak. Így fogalmaznak a válaszban:

A betegérdekeket szem előtt tartva az akut gasztroenterológiai és pszichiátriai felvételt átmenetileg lemondtuk, valamint, azon betegeinket, akiknek az állapota ezt lehetővé teszi, kezelőorvosuk javaslatára hazabocsátjuk. Átszervezésére is sor kerül, egyes betegeket más osztályokra helyezünk át.”

Hozzáteszik, hogy „minden rendelkezésre álló módon” igyekeznek a betegek és kollégák közérzetét javítani. Olajradiátorokat állítottak üzembe és plusz takarókat osztottak szét.

„A mostani hideg éjjelekre tekintettel a plusz takarókon kívül pokrócokat is adtunk a betegeknek és elrendeltük további hősugárzók beszerzését és beüzemelését” – írják.

A fűtést érintő műszaki kérdésekről, a hibák elhárításáról nem tudnak érdemben válaszolni, mert 2023. július 1-től a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság vette át a kórházak műszaki üzemeltetési feladatait.