Röpködnek a halálos fenyegetések a nyögvenyelős házelnökválasztáson

külföld
2023 október 19., 05:57

Miután szerdán másodszorra sem sikerült elég szavazatot szereznie Jim Jordan republikánus házelnök-jelöltnek, továbbra sincs elnöke a Képviselőháznak.

A káosz október elején tört ki, amikor az amerikai politikatörténetben példa nélküli dolog történt Washington DC-ben: egy képviselő bizalmatlansági indítványára leváltották a Képviselőház elnökét. Kevin McCarthyt, a republikánus többség vezetőjét saját pártjának jobbszéle rúgta ki a posztról, amit alig 9 hónapja töltött be.

A házelnöki pozíció megszerzéséhez 217 szavazatra lenne szükség, egyébként McCarthy megválasztásához is 15 fordulóra volt szükség.

A demokraták mind a 212-en értelemszerűen saját jelöltjükre, Hakeem Jeffriesre szavaztak, ám a republikánusok keretein belüli törésvonalak mentén több képviselő egyéb politikusra voksolt a Jordan elleni tiltakozásként. Az ultrakonzervatív képviselőnek arra lenne szüksége, hogy pártjából legfeljebb 3 képviselő szavazzon másra, a többiek viszont rá voksoljanak. Ehhez képest szerdán 22 képviselőtársa szavazott ellene - ami ráadásul kettővel több, mint a keddi ellenszavazók száma.

photo_camera Jim Jordan a szavazás második fordulóján, 2023. október 18-án.
Fotó: CHIP SOMODEVILLA/Getty Images via AFP

A huzavona eltarthat egy darabig, az pedig biztosan nem tesz jót Jordan renoméjának, hogy több republikánus képviselő is jelezte: Jordan támogatói és szövetségesei megfenyegették őket.

Marianne Miller-Meeks iowai republikánus képviselő azt nyilatkozta: „halálos fenyegetések és zaklató hívások tömkelegét” kapja, miután úgy döntött, a második fordulóban nem Jordanre, hanem más jelöltre szavaz.

„Egy dolgot képtelen bevenni a gyomrom, és ez a zaklatás” - nyilatkozta a képviselőnő.Don Bacon, a republikánusok nebraskai képviselője (és Jordan egyik leghangosabb kritikusa) pedig arról számolt be a Politicónak, hogy a feleségét zaklatták a házelnök-jelölt támogatói, többek közt névtelen üzenetekben, amelyekben arról írnak neki, hogy a férje „soha többet nem tölthet be politikai tisztséget”, illetve „hatalmas csalódás és kudarc”.

Jordan az állítja: nincs tudomása a fenyegetésekről, és tagadja, hogy bármi köze lenne a nyomásgyakorló módszerekhez.

„Elítélünk minden kollégánkkal szembeni fenyegetést, és elengedhetetlen, hogy összefogjunk” - írta Jordan szerda este az X-en.

„Hagyjátok abba, ez iszonyatos” - fűzte hozzá.

És bár Jordan tagadja, hogy köze lenne a megfélemlítő kampányhoz, több képviselőtársa is őt hibáztatja az indulatok elszabadulásáért.

„A megfélemlítés és a fenyegetés nem fogja megváltoztatni az álláspontomat” – fogalmazott a virginiai republikánus képviselőnő, Jen Kiggans.

A floridai Carlos Gimenez pedig az NBC News-nak azt vetette fel: „ [Jordan] azt állítja, hogy nem ő áll a háttérben, és arra kérte az embereket, hogy álljanak le. De ha megkérte őket, akkor miért nem hallgatnak rá?”

De még Jordan néhány szövetségese is elismerte, hogy ez a fajta támadás visszafelé sült el. A floridai Byron Donalds például úgy fogalmazott: „Azt hiszem, Jim kárára történtek a dolgok.”

A harmadik fordulóra várhatóan csütörtökön kerül sor. A késlekedés egyébként sokba kerül az amerikai politikának: házelnök hiányában nem tudnak törvényjavaslatokat elfogadni, és többek közt nem tudják jóváhagyni a Fehér Ház által benyújtott segélykérelmet sem, ami így lassítja az USA Izraelnek küldendő segélyeit is.

Ahogy nő a feszültség, egyre többen sürgetik Patrick MyHenry ügyvezető házelnök felhatalmazását egy ideiglenes időszakra, akár 90 napra, hogy el tudja látni a Képviselőház a feladatait.

via BBC