Népszava: az egészségügyi államtitkár szerint csalnak a kórházakban, ezért ekkora az adósságuk

Egészségügy
2023 október 21., 15:28

November elején születhet döntés a kormányban a kórházak adósságrendezéséről, árulta el a Népszava szerint az egészségügyért felelős államtitkár egy szakmai konferencián. Takács Péter figyelmeztetett:

nem arról van szó, hogy a kormány egyszerűen kifizeti a 108 milliárd forintnyi lejárt kötelezettséget, hanem, hogy részletekbe menően vizsgálják a kórházak gazdálkodását.

Az államtitkár szerint már találtak is trükköző intézményeket. „Természetesen mi sem vagyunk szentek és tiszták, vannak trükkök a kórházak részéről is, amiket be kell vállalnunk, hogy ezeket felszámoljuk. Az egyik ilyen például, hogy körbefoglalkoztatjuk az orvosainkat” - mondta. Takács szerint

a költségvetési felügyelők és a pénzügyminisztériumi ellenőrök közös vizsgálata talált olyan gyógyítót, aki egy hónapban 1528 órát dolgozott. A szakorvos egy helyen főállásban volt foglalkoztatva, három másik intézményben pedig készenléti ügyeletben volt gyakorlatilag napi 0-24 órában papíron. Havi több mint tízmilliót vitt így haza.