Télen és vidéken a legrosszabb a levegő Magyarországon

Egészségügy
2023 október 21., 18:43

„Elsősorban télen és vidéken rossz a helyzet, de Magyarországon nincsenek pontos mért adatok, hogy milyen a levegőszennyezettség mértéke” – mondta az Inforádióban a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földrajztudományi Intézetének docense, aki kutatóival vizsgálta a porszennyezés okozta megbetegedések okait és változásait.

Meglepő módon azt tapasztalták, hogy télen a közutak mentén viszonylagosan kevesebb a pormennyiség, mert a téli por döntő része fűtési eredetű. Az utakon közlekedő autók éppen megmozgatják annyira a levegőt, hogy az pucolja, takarítja a levegőt,

mondta Szilassi Péter. Nyáron viszont megfordul a helyzet: a közlekedés lesz az elsődleges kibocsátó, de összességében eltörpül a fűtés okozta szennyezés mértékéhez. A kutató hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg csak nagyon korlátozott adatok állnak rendelkezésre a légszennyezettségről, hiszen állandó mérőállomás csak 18 nagyvárosban van.

„A kistelepülésekkel az a probléma, hogy ott a fűtés jellege nagyon komolyan befolyásolja azt, hogy milyen a szennyezésszint. Kis falvakban nagyon gyakran fával, és sajnos sok esetben a szegényebb településeken még hulladékkal is tüzelnek. Ez pedig nemcsak a por mennyiségét növeli meg, hanem a műanyag égetése miatt rákkeltő anyagok jutnak a légkörbe, ami megint csak óriási gondot okoz”

– mondta Szilassi, de hozzátette: a kisebb településeken az is probléma, hogy aratás után, augusztus végétől erőteljes porkibocsátó és porszennyező hatása lesz a szántóföldeknek.