Az orvos, aki havi 63 napot ügyelt és tízmilliót kapott ezért

belföld
2023 október 22., 08:32

Egy november eleji kormányülésen dönthetnek a kórházi adósságok rendezéséről – írja a Népszava. A lap azt írja, hogy az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek adósságával együtt a szeptember végi lejárt tartozásállomány az egészségügyben meghaladta a 108 milliárd forintot.

A kincstár közpénzügyi portálján talált adatok szerint a Belügyminisztérium több mint százmilliárdos adósságállományt görget maga előtt, ebből 41 milliárd fölött van a 60 napot meghaladó adósság (ez persze nem mind egészségügyi tétel, a rendőrség és a büntetés-végrehajtás is halmozott fel tartozásokat). Önmagában az Országos Kórházi Főigazgatóság tartozása csak 151 millió forint volt szeptember végén (igaz, egy hónap alatt így is 30 százalékkal nőtt), de például a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház adóssága szeptember végére megközelítette az 5 milliárd forintot, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézeté meghaladta a 4 milliárdot, a Szent János kórházé közel 3,5 milliárd forint volt, és mindegyik több százmillióval nőtt egyetlen hónap alatt.

A Népszava szerint Takács Péter egészségügyi államtitkár egy szakmai fórumon arról beszélt: nem csupán egy „egyszerű” adósságrendezésről tárgyalnak a Pénzügyminisztériummal, hanem arról is, hogy a keletkező adósságok részben „nem gazdálkodási hiányosságból fakadnak, hanem abból, hogy változnak a költségek.” Példaként egyebek mellett gyógyszereket és a gyógyításhoz használatos anyagokat említette, amelyek árai az elmúlt időszakban majdnem a duplájára emelkedtek.

Az államtitkár szerint vannak viszont pazarlások és „trükkök a kórházak részéről is, amiket be kell vállalnunk, hogy ezeket felszámoljuk”. Takács szerint az egyik ilyen például az orvosok körbefoglalkoztatása. Azt mondta a Népszava szerint, hogy a költségvetési felügyelők és a pénzügyminisztériumi ellenőrök közös vizsgálata

„talált olyan gyógyítót, aki egy hónapban 1528 órát dolgozott. Egy helyen főállásúként, három másik intézményben pedig készenléti ügyeletben volt gyakorlatilag napi 0-24 órában papíron ez a szakorvos. Havonta több mint tízmillió forintot bérszámfejtettek neki a munkájáért”.

Az államtitkár azt mondta: „üzenem a főigazgató kollégáknak, hogy ennek vége van.”