Belgium átmenetileg betiltaná az Ozempicet, mert nincs elég, Ausztriában többen az utánzata miatt kerülhettek kórházba

Egészségügy
2023 október 24., 12:35

Több embert is kórházba kellett szállítani Ausztriában, mert feltételezhetően az Ozempic típusú gyógyszer hamisított változatát használták – közölte az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal (BASG).

A betegek a jelentés szerint hipoglikémiás állapotba kerültek, vagyis a vércukorszintjük a normális érték alsó határa alá esett. Ezenkívül további más súlyos mellékhatásokat is okozott a feltételezhetően hamisított gyógyszer, ami eredetileg a vércukorszint csökkentésére szolgál. A BASG vizsgálata szerint a hamisított készítmény inzulint tartalmazhatott az Ozempic hatóanyaga helyett.

Hamisítvány terjed Európában

A múlt héten közölték a tagállami gyógyszerhatóságok és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hogy Európa több országában hamisított Ozempic injekciók kerültek a legális gyógyszerellátási láncba.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek kezelésére való Ozempic segít a szervezetnek a vércukorszint csökkentésében, amikor a diéta és a fizikai aktivitás önmagában már nem elég. Mivel a gyógyszer lassítja a gyomor ürülését, és a központi idegrendszeren keresztül az éhségérzetet is csökkenti, sokan testsúlycsökkentő szerként is alkalmazzák.

photo_camera Fotó: Thibaut Durand/Hans Lucas via AFP

A készítmény gyártója, a Novo Nordisk dán gyógyszercég korábban már jelezte, hogy az Ozempic és a szintén szemaglutid hatóanyagú Wegovy gyógykészítménye hamisított változatai iránt megnőtt az online kereslet. A cég ugyanakkor növelte a gyártását is a két készítménynek, hogy kiszolgálja a megnőtt keresletet.

„Úgy tűnik, hogy a hiányt kihasználják a bűnszervezetek, és Ozempic-hamisítványokat hoznak forgalomba” – közölte a BASG, de azt nem árulta el, pontosan hány embert érintenek a hamisított Ozempic okozta mellékhatások, és arról sem adtak tájékoztatást, hogy a hamisítványok által az egészségre gyakorolt káros hatás milyen hosszú ideig tart.

Belgiumban ideiglenesen betiltják

A belga szövetségi kormány ideiglenesen betiltaná az Ozempic injekciók súlycsökkentésre való felhasználását – közölte Frank Vandenbroucke egészségügyi miniszter.

Az RTBF közmédiának adott nyilatkozatában a miniszter azt mondta: a gyógyszerből hiány alakult ki, ezért azt kizárólag a 2-es típusú cukorbetegek kezelésére akarják fenntartani.

„Meg kell védenünk ezt az értékes gyógyszert azoknak, akiknek feltétlenül szükségük van rá. E gyógyszer nélkül ezeket a betegeket valós egészségügyi kockázatok fenyegetik” – magyarázta a miniszter, aki szerint az orvosok figyelmét korábban már felhívták arra, hogy az Ozempic injekciókat csak a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek írhatják fel, de ez a stratégia eddig nem működött, ezért akar a kormány törvényjavaslatot beterjeszteni.

„Tudom, hogy ez a gyógyszer a kóros elhízásban szenvedőknek is hasznos lehet, és ezt figyelembe is vesszük, de erős jogi jelzést kell küldenünk, mert egyszerű ajánlások nem elegendőek” – mondta az egészségügyi miniszter.

Vandenbroucke a gyógyszerhiánnyal foglalkozó munkacsoportot kérte fel az irányelvjavaslat kidolgozására. Azt is mondta, hogy a tiltás ideiglenes lesz, mert még nem tudni, hogy a közeljövőben kiegyensúlyozódik-e a jelenlegi gyógyszerhiány. (MTI)