Kinézetre fehér bálnára hajazó, óriási busát fotóztak a Pilismaróti öböl kristálytiszta vizében

ÁLLAT
2023 október 25., 13:37

A magyar internet egyik legjobb szolgáltatása a Magyar Haltani Társaság weboldalának Mit fogtam? című rovata, ahová pecások küldhetik be furcsa vagy be nem azonosított fogásaikat, hogy a haltani szakértők megmondják, milyen halfajról van szó.

Ide küldött be K. R. egy videót egy óriási fehér halról, amit a Dunakanyar óriási, tiszta vizű öblében úszkált közvetlenül a felszín alatt, Pilismarót mellett.

Bár ő balinnak nézte, a hal, mint kiderült, a többször nagyobbra, akár emberméretűre is megnövő pettyes busa egyik ritka színezetű példánya. A színéről ezt mondták a szakértők:

„A színét egy genetikai hiba okozza, ami miatt nem termelődik bőrében a melanin nevű barnásfekete pigment. A guanin viszont bőséggel, ettől fehér, gyöngyház fényű. Nem albínó, mert akkor egyik pigment sem lehetne jelen, és akkor a hajszálerektől halvány rózsaszín lenne.”

A pettyes busától a halrettegőknek sem kell félniük, mert mérete ellenére félénk és ártalmatlan állat. Fogatlan bőrszájával planktonokat és hasonló kis lényeket szűröget ki a vízből, mint egy sziláscet, ha pedig hirtelen zajt hall, pánikba esik és ugrálni kezd.