Meghalt az első afroamerikai „szuperhőst” alakító Richard Roundtree

FILM
2023 október 25., 07:18

Nyolcvanegy éves korában meghalt Richard Roundtree, aki a Shaft filmsorozat afroamerikai nyomozójaként gyakorlatilag az első fekete akcióhőst alakította. A színészt pár hónapja diagnosztizálták hasnyálmirigyrákkal.

photo_camera Fotó: Photo12 via AFP

Roundtree 1942. július 9-én - egyes források szerint 1937-ben - született New Rochelle-ben, az Egyesült Államokban. Kedden Los Angeles-i otthonában, családja körében hunyt el.

A Shaft volt az egyik első blaxpoitation (black exploitation, a feketéket zsánerszerűen, szenzációhajhász módon bemutató) film: a hetvenes években elárasztották a mozikat a javarészt fekete közönségnek készült, feketék által készített filmek olyan afroamerikai karaktereket felvonultatva, akik addig hiányoztak a mozivászonról. Csak abban az évtizedben több mint kétszáz blaxploitation-film készült.

photo_camera Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Roundtree szerepelt még Párbaj a városban című filmben Clint Eastwooddal, a Hetedikben Brad Pitt, Morgan Freeman, Kevin Spacey és Gwyneth Paltrow mellett, a Hajó a vége című romkomban és a Gyökerek minisorozatban, ami egy Gambiából Amerikába hurcolt rabszolga és leszármazottai sorsát mutatja be.

(via NY Times)