Orbán Viktor apja 800 millióval kiszállt az egyik cégéből, ami azóta csak veszteséget termel

gazdaság
2023 október 26., 04:39

Még 2021 áprilisának derekán történt, hogy a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző megvált az egyik érdekeltségétől, a rendre milliárdos bevételhez jutó Nehéz Kő Kft.-től – írja az Mfor.hu. A vállalkozás addig vastagon termelte a nyereséget, milliárdos árbevételei voltak, az üzemi és az adózott eredménye 2020-ig egyaránt százmilliós nagyságrendű, de még abban az évben is több tízmilliós volt.

Az Mfor korábban beszámolt arról, hogy hogy a cég vételára kereken 750 millió forint volt, melyhez az akkor még MKB Bank néven futó, ma már MBH néven Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő pénzintézet biztosított hitelt. „ A felvett összeg 600 millió forint volt, amire a bank 840 millió forint értékű zálogjoggal terhelte meg a megvásárolt Nehéz Kő Kft.-ben lévő 100 százalékos tulajdonrészt” – vagyis a vevők a megvett céget adósították el, hogy ki tudják vásárolni Orbán Győzőt.

Az üzlet egyébként részben családban maradt: „a vevő az a NAKK Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt. volt, melyet még 2016-ban alapított Orbán Áron, a miniszterelnök öccse, valamint az Orbán-család bizalmi emberének tartott Bihari Lajos.” A NAKK-nak azóta már egyedül Bihari a tulajdonosa, aki a Nehéz Kőt 2021 áprilisában át is nevezte FuvarozNak Kft.-re.

A cég azóta jó esetben egy IFA teljesítményével robog: árbevétele tavaly már csak 138 millió volt – ennél a nyeresége több volt 2019-ig –, és az elmúlt két évben több mint 260 milliós adózott veszteséget produkált. „Ez a két veszteséges év pedig megtette a "hatását", hiszen a korábban még akár több százmillió forintos saját tőke már 2021-ben a negatív tartományba csúszott, és 2022-ben sem sikerült kijönnie pozitívba fordulnia” – írja a lap, amely a cég beszámolójának kiegészítő mellékletét is idézi, miszerint „mivel az elmúlt években a nyereséges működést nem tudta fenntartani és ez a jövőben sem látszik reálisnak, így a vállalkozás folytatásának elve sérül, a továbbműködéshez biztosított fedezet nem biztosított, akár felszámolásra is sor kerülhet”.