Meghalt Frank Borman, az űrhajóslegenda

külföld
2023 november 10., 10:59

Életének 96. évében meghalt Frank Borman, az első űrhajós, aki társaival elhagyta a Föld körüli keringési pályát. A Hold túlsó oldalán már életében krátert neveztek el róla.

Borman 1965-ben a Gemini-7, 1968-ban az Apollo-8 parancsnokaként járt az űrben. Mindkét küldetése emlékezetes volt. Az 1965-ös két hétig tartott, ilyen hosszú utazás az űrhajózás addigi történetében nem volt. Az 1968-as arról marad emlékezetes, hogy űrhajó előtte még soha nem állt Hold körüli pályára, tízszer kerülték meg a Holdat. A legénységet a Time magazin az év embereinek választotta. Az út az 1969-es holdraszállás sikeréhez is hozzájárult.

Az 1968-as űrrepülés alatt amerikai tévénézők millióinak olvastak fel a Teremtés könyvéből, majd boldog karácsonyt kívántak. Amerika úgy érezte, hogy ez egy felemelő és megható lezárása volt egy pocsék évnek. Egyre többen lelték halálukat a vietnámi háborúban, meggyilkolták Martin Luther Kinget és Robert F. Kennedyt, egymást érték a faji egyenlőséget követelő és háborúellenes tömegtüntetések.

Borman soha nem lépett a Holdra és erre elmondása szerint nem is vágyott.

Frank Borman egy 2008-as felvételen
photo_camera Frank Borman egy 2008-as felvételen Fotó: ALEX WONG/AFP

A NASA-t 1970-ben hagyta ott, az Eastern Airways repülőtársaság elnöke lett.

A montanai Billingsben élt egy farmon, a halál is itt érte.

(New York Times)

Kiemelt videóink