A NASA űrhajósai elhagytak egy szerszámosládát űrséta közben

űr
2023 november 12., 15:15

A NASA űrhajósai, Jasmin Moghbeli és Loral O’Hara a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kívül ritka, csak nőkből álló űrsétát hajtottak végre november 1-én, amikor elhagyták a szerszámosládájukat, közölte a NASA.

Mindkét űrhajós először vett részt űrsétán, és az volt a feladatuk, hogy javításokat végezzenek az ISS napelemeinek egyik berendezésén, ami lehetővé teszi, hogy a napelemek mindig abba az irányba nézzenek, amerre a Nap van. A művelet közben azonban egyszer csak eltűnt az egyik szerszámosláda, amit az űrállomás belső kamerái észleltek is, mármint azt, ahogy tovaszáll az űrben. Szerencsére a benne levő eszközökre már nem volt szükség az űrséta hátralevő részében.

link Forrás

A küldetésirányítás elemezte a láda röppályáját, és megállapította, hogy az állomással való ütközés kockázata alacsony, és a fedélzeti személyzet és az űrállomás biztonságban vannak, nincs szükség semmilyen intézkedésre.

link Forrás

Mivel a láda fehér, ezért nagyon fényes, szabad szemmel nem, de távcső segítségével megfigyelhető. A láda körülbelül 2-4 perccel az űrállomás előtt fog keringeni a Föld körül. (Guardian)