Hétfőn több mint 500 földrengés rázta meg Izlandot

külföld
2023 november 14., 14:21

Továbbra is folyamatosak a földrengések Izlandon, de az egyik evakuált város lakóit visszaengedték néhány órára, hogy összeszedjék a cuccaikat.

A Reykjanes-félsziget délnyugati részét hétfőn több mint 500 földrengés rázta meg, és a tudósok továbbra is vulkánkitörésre számítanak annak ellenére, hogy a rengések erőssége gyengült.

Grindavik városából több ezer embert kellett evakuálni, azt ott élők pedig úgy nyilatkoztak, hogy sosem éreztek ilyet, miután a kikötővárost órákon át rázták a rengések. A lakosok egy arra kialakított óvóhelyre menekültek, de hétfőn néhány órára visszamehettek Grindavikba, hogy összegyűjtsék, amire szükségük van. A város útjain helyenként egyméteres szakadékok is kialakultak a földrengések miatt.

Az izlandi Vöröskereszt szerint még sosem kellett ennyi embert evakuálni vulkánkitörés miatt a szigetországban. A vulkanológusok szerint azonban kisebb kitörésre lehet számítani, mint azt korábban gondolták, de az esetlegesen kiömlő láva így is komoly veszélyt jelent a környező településekre. A magma már kevesebb mint 800 méterrel a felszín alatt van, és úgy tűnik, a vulkán a kitörés küszöbén áll. A félsziget felszíne alatt pedig egy 15 kilométer hosszú aktív lávafolyó húzódik.

A 2021-es kitörés előtt 800 évi nem volt vulkanikus aktivitás a félszigeten. (BBC)