„Felvet egy új célt, jövőképet, de ezek délibábnak tűnnek” – Matolcsy minden eddiginél keményebben ment neki Orbánnak

gazdaság
2023 november 18., 09:36

Mintha már a 2025-ös jegybankelnöki ciklusa utáni várható menesztésére – és arra, hogy utána ő lehessen Az Ember, Akit Kicsináltak, Mert Megmondta A Véleményét – készülne, olyan vehemenciával ment neki új könyve bevezetőjében Matolcsy György a kormányzati gazdaság- és társadalompolitikának, illetve magának Orbán Viktornak.

Matolcsy, aki 1998-ban még Magyarország mozgásterének alakulását vizsgálva habókosnak tűnő évezredes felfedezéssel büszkélkedett a maga rajzolta „kis ábránk” segítségével, a frissen megjelent Magyar jövőkép és stratégia 2010–2030 című kötetében „nem mérhetőnek”, „délibábnak tűnőnek”, sőt megtévesztőnek nevez bizonyos jövőképeket. Ráadásul olyanokat, amelyeket maga Orbán Viktor miniszterelnök vázol fel. Az idézet szó szerint így szól, vette észre az Index:

„A miniszterelnök időnként felvet egy új célt, jövőképet, de ezek nem mérhetőek, vagy délibábnak tűnnek, vagy finoman szólva is megtévesztőek.”

De nem ez az egyetlen mondat, amellyel minden eddiginél bátrabban száll szembe a NER-rel, illetve a NER politikai, gazdasági módszereivel, gyakorlatával. Szerinte például – írja a néhány éve már kormánylappá vált Index – „a kritikusan és önállóan gondolkodó magyarok” helyeslik nézeteit, míg „a kormányzó politikai elit, főként a Miniszterelnök köréből” képviseli az ellenérzéssel bírók táborát, és míg az első vélemény látja és bevallja a kormányzati hibákat, a második

minden jobbító kritikában árulást szimatol, és tévedhetetlennek látja a miniszterelnököt.

Matolcsy szerint a kritikai gondolkodás hiánya vezetett oda, hogy nem állunk nyerésre a 2020-as évtizedben, sőt, ha így folytatjuk, akkor 2030-ra az Európai Unió leggyengébb öt tagállama között találjuk majd magunkat.

Szerinte 2019-ig a Trianon utáni száz év legjobb évtizedét éltük – ezt már korábban is hangoztatta –, majd a koronavírus-világjárványt még „jól védtük ki” (leszámítva talán azt, hogy több mint negyvenezren haltak bele Magyarországon), de az orosz-ukrán háborúra rosszul reagált, az utóbbi következtében kialakult visszatérő inflációra a „már hibás válaszokat adott” a kormány.

Kemény szavak ezek, és még csak a bevezetőnél járunk (járt az Index). Kedvcsinálónak viszont tökéletes volt ennyi is arra, hogy megígérjem: mielőbb megszerzem és elolvasom a Trianon Utáni Magyar Történelem Legjobb Évtizedének Legpompásabb Magyar Gondolkodójának új mesterművét. És természetesen a mostaninál részletesebben beszámolok róla.