„Különös szolgálati rendet” vezetnek be a honvédségnél

belföld
2023 november 20., 11:26

A hvg.hu a kedden az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatok között egy, a honvédségre vonatkozó jelentős változtatásra bukkant. Az alapvetően gazdasági és közigazgatási elemekből álló, 41 oldalas javaslatban eldugott módosítás új, korlátozó elemmel egészítené ki a honvédek jogállásáról szóló törvényt.

A lap azt írja, ez bevezeti a „különös szolgálati rendet”, amely a honvédségi állomány tagja szolgálatteljesítési idejének a hatályos törvény „általános rendelkezéseitől történő eltérő meghatározása”, és amelynek alkalmazását a honvéd vezérkar főnöke parancsban rendelheti el. Arról semmi nincs a tervezetben, hogy mi alapján és mennyi időre, illetve hogy mivel jár ez a gyakorlatban.

A Magyar Honvédség páncélos csapatszállítói Vásárosnamény főterén.
photo_camera A Magyar Honvédség páncélos csapatszállítói Vásárosnamény főterén. Fotó: Kaufmann Balázs/444

Magyarul ez egy gumiszabály, tágan értelmezhető, lényegében bármire és bármikor bevethető jogi lehetőségnek tűnik. A hvg.hu információi szerint Böröndi Gábor vezérkari főnök, vezérezredes ennek elrendelésével, a szolgálatteljesítési idő kerete kitágításával azt írja elő az állománynak, hogy közvetlen fenyegetés hiányában is „mindenki köteles többet vállalni és többet tűrni”. A cikk a katonák jogállását érintő további tervezett változásokat is felsorol.