Több mint kétszáz maffiózót ítéltek el az egyik legnagyobb olasz maffiaperben

külföld
2023 november 20., 17:44

Több mint 200 embert ítélt el bűnszövetség, zsarolás és vesztegetés vádjával egy olasz bíróság az elmúlt évtizedek legnagyobb olasz maffiaperében, írja a Guardian. A per azért is jelentős, mert az elítélt személyek között nemcsak egyszerű maffiózók, de a velük együttműködő rendőrtisztek, polgármesterek, köztisztviselők és üzletemberek is voltak.

photo_camera "A törvény előtt mindenki egyenlő" Fotó: GIANLUCA CHININEA/AFP

Az ítéletekkel véget ért a három éve tartó maffiaper, amelyet a dél-calabriai régióban, egy szigorúan őrzött tárgyalóteremben tartottak. A létesítményt 350 vádlott befogadására, 400 ügyvéd elhelyezésére, valamint a kiterjedt 'ndrangheta hálózat ellen felsorakoztatott 900 tanú meghallgatására építették. Bár a bíróság több mint 100 személyt felmentett, az ítéletet így is az eddigi egyik legerősebb csapásként tartják számon az európai kokainkereskedelemben kvázi monopóliumot élvező bűnszövetkezet ellen.

A tárgyaláshoz a Nicola Gratteri ügyész által vezetett nyomozás során közel huszonötezer beszélgetést hallgattak le, hogy alátámasszák a vádakat. Ezen kívül más bizonyítékokat szolgáltattak a helyi közösségek feletti kíméletlen elnyomásról, erőszakos támadásokról, zsarolásokról, közbeszerzési korrupciókról, fegyverkészletekről, választások manipulálásáról és vesztegetésekről.

A vádlottak jelentős részét a 2016-ban kezdődött, 11 olasz régióra - valamint más európai helyszínekre is - kiterjedő nyomozás során tartóztatták le 2019. decemberében. Az akcióban nagyjából 2500 tiszt vett részt, főként a 'ndrangheta Manucuso klánja által ellenőrzött területeken, a calabriai Vibo Valentiában.

photo_camera A németek több embert is letartóztattak egy széles körű akció részeként. Fotó: ALEX TALASH/AFP

A bűnözői csoport rettegésben tartotta a helyieket, a kisvállalkozókat, miközben védelmet élvezett a helyi politikusoktól. Volt példa rá, hogy a tagok fegyvereket rejtegettek temetői kápolnákban, drogot fuvaroztak mentőautókkal, illetve marihuánatermesztéshez terelték el egy település vízkészletét.

A maffiavezérek ritkán hagyják el eldugott rejtekhelyeiket, ahonnan több milliós globális üzleteket vezényeltek le, így a nyomozóknak be kellett épülniük a csoportokba. A maffiatagok alagutakat vájtak házaik alá és nehezen megközelíthető bunkereket építettek a hegyekben.