Vérszerződéstől Európa amerikai megszállásáig: nagyot ment Orbán Zürichben

külföld
2023 november 22., 14:10

A progresszív-liberális európai fősodor miatt a kontinens több részén megbélyegzik azt, aki konzervatív programot fogalmaz meg. „Kivételes, hogy itt, Svájcban megteheti az ember, hogy ilyen szabadon fogalmazhasson” – mondta Orbán Viktor a Weltwoche svájci populista-jobboldali hetilap zürichi rendezvényén szerdán (a lap főszerkesztője, Roger Köppelaz euroszkeptikus, jobboldali populista SVP párt képviselője a parlament Nemzeti Tanács nevű kétszáz tagú kamarájában).

photo_camera Romantikus lelkek egymás között
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A miniszterelnök itt, az unió határain túl, kiszakadva a fősodor megbéklyózó kényszerzubbonyából, szabadon szárnyalhatott – és meg is tette. Néhány idézet a Telex.hu Orbán-beszédről írt tudósításából:

  • Amikor arról beszélt, hogy mi kapcsolja össze Svájcot Magyarországgal, az '56-os menekülteken és a svájci alakokat ábrázoló magyar kártyán túl megemlítette azt is, hogy „ismerjük mi is a svájci legendákat, mi is romantikus lelkek vagyunk, tudjuk, hogy a svájci állam is a magyarhoz hasonlóan vérszerződéssel jött létre”;
  • „Amiről most beszélnék az egy közös probléma: az Európai Unió. Önök nem tagjai az EU-nak, de európaiak, és a Brüsszelben hozott döntések önökre is hatnak.
  • „Európa elvesztette az önrendelkezési képességét (...) nem tud szuverén módon működni”.

Orbán szerint a második világháborúban Európa úgy meggyengült, hogy 1945 után a kontinenst és a világot két Európán kívüli hatalom dominálta:

„a nyugati fél amerikai, a keleti fél szovjet megszállás alá került”,

és míg a hidegháború végével, 1990 után a szovjet megszállás megszűnt a kontinens keleti felén, az amerikai itt maradt. Így ma „Európa sorsa oda van láncolva Amerikához”, ami szerinte azért baj, mert „az amerikaiak nagyon ügyesen tudják egyetemes értéknek beállítani azt, ami valójában amerikai érték”, és közben a „mi értékeinkről” senki nem beszél (az értékkülönbség szerinte a cowboy-kapitalizmus és az európai kereszténydemokrata gondolkodás különbségéből fakad).

Orbán a nemrég szintén Svájcban járt Macron francia elnök által emlegetett stratégiai autonómiát, vagy a saját szavajárásában a stratégiai szuverenitást emlegette, mint megvalósítandó európai célt. Arról is beszélt, hogy ezt a változást nem lehet az Európai Bizottságtól elvárni, amely egyébként – tette hozzá – nem a vezetője Európának, „ők csak az alkalmazottaink, akiknek a mi döntéseinket kellene végrehajtaniuk”.

Orbán beszélt még arról, hogy mit irigyelnek a magyarok a svájciaktól („a magyarok nagyon irigylik szerinte a svájciaktól a semlegességet”, idézte a beszédből a Telex), valamint Európa római birodalmi és nemzetállami tradícióiról, Ukrajnáról – a Charles Michel Európai Tanácsi elnöknek írt leveléhez hasonlóan azt emlegetve, hogy mi lesz, ha az Egyesült Államok felhagy a kijevi vezetés támogatásával, amivel a Weltwoche is előszeretettel foglalkozik, például egy szintén szerdai cikkünkben, amely szerint Németországnak nem szabadna több pénzt adnia Ukrajnának –, továbbá arról, hogy bár Magyarországnak a NATO-hoz hasonlóan az EU-tagság is létfontosságú (a közös piac miatt), a svájciaknak azt tanácsolja:

„Ha csatlakoznának az Európai Unióhoz, gondolják meg kétszer.”