Donáth Anna nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy újra egy listán szerepeljen Gyurcsány Ferenccel

POLITIKA
2023 november 27., 07:01

Miközben megakadtak az önkormányzati indulásról szóló tárgyalások a Momentum és a DK között, Donáth Anna Gyurcsány Ferenc pártjára utalva arról beszélt a Szabad Európának, hogy az ellenzéket az fagyasztja le, ha erőből át van tolva egy olyan akarat, aminek ugyan van támogatottsága, de ugyanannyi választót taszít.

Így pedig soha nem lesz meg az 50+1 százalék. Már az összefogáskényszer szót is borzasztónak tartja, és nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy újra egy listán szerepeljen Gyurcsány Ferenccel, mert 2022-ben is nagyon nehezére esett. „Én nem szeretnék többé orrbefogni” - írta le, mennyire. Az őszödi beszédről azt mondta, Gyurcsány Ferenc „igazat mondott arról, hogy hazudott”. De nem akar a közös listákról gondolkodni addig, amíg a kormányváltás lehetősége ennyire távol van.

Donáth Anna
photo_camera Donáth Anna Fotó: Németh Dániel/444

Ugyanakkor Donáth sem szeretne eljutni odáig, hogy június 9-én egymás ellen induljanak az ellenzéki jelöltek: „Hatalmas tétje van az önkormányzati választásnak, és egyetlen kerület és város sem érdemli meg, hogy a Fidesz kizsákmányoló és gyűlöletkeltő rendszere uralkodjon el rajta, a választási törvény miatt mi minden egyes területen ragaszkodunk ahhoz, hogy a végén egy az egy ellen legyen a felállás. Ebben nekünk és az összes ellenzéki pártnak felelősségünk van. Sajnos ezek a játékszabályok.” Szerinte a végén olyan olyan csapatnak kell összeállnia az önkormányzatokban, akik az országos politikát félretéve ki tudják szolgálni a helyi érdekeket. Példának a szombathelyi városvezetést hozta fel, ahol még a DK-s alpolgármestert is tudja támogatni.