Potápi Árpád János: A gyermekek állnak a kormány nemzetpolitikájának homlokterében

POLITIKA
2023 november 27., 19:00

A magyar kormány nemzetpolitikájának homlokterében a gyermekek, a magyar ifjúság áll – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Potápi Árpád János a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet gondozásában megjelenő Változó ifjúság a Kárpát-medence országaiban című tanulmánykötet bemutatóján azt mondta: kutatások is igazolják, hogy a magyar ifjúság a magyar jövő záloga.

A jövőbe vetett hitet csak a magyar gyermekekre lehet építeni, a jövőnek csak úgy lehet dolgozni, ha utánunk mindig újabb és újabb nemzedékek következnek – mondta.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramjáról tartott sajtótájékoztatón a szervezet központi irodájában Budapesten 2023. február 6-án.
photo_camera Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramjáról tartott sajtótájékoztatón a szervezet központi irodájában Budapesten 2023. február 6-án. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A magyar kormány családpolitikai intézkedéseinek legfőbb célja, hogy az 1981 óta tartó negatív demográfiai trendet meg lehessen fordítani: a jelenlegi 1,5-1,6 körüli termékenységi arányszám a korábbiakhoz képest javulást mutat, de még mindig csak a munka felét sikerült elvégezni, 2030-ra szeretnék megfordítani a csökkenő trendet – mondta.

Potápi szerint ebben a munkában már iskolás koruktól számítanak a magyar fiatalokra, akár Magyarországon, akár a határon túl élnek, mivel ezt nem lehet elég korán elkezdeni.

Az államtitkár egyben célként fogalmazta meg a magyar érdekképviseletek további erősítését mindenhol, ahol magyar közösségek élnek.

A 12 ezer taggal rendelkező határon túli magyar pedagógus-szervezetek teljesen a magyar kormány fenntartásával működnek és a szintén a nemzetpolitika keretében meghirdetett programok is a magyar közösségeket szolgálják, segítik – mondta az államtitkár.

Szerinte olyan történelmi pillanatnak lehetünk részesei, ami optimizmusra ad okot, hiszen hamarosan ismét növekvő magyar gazdaságról, gyarapodásról lehet majd beszélni. A fiatalok problémáira ugyanakkor megfelelő válaszokat kell adni, mert a nemzetpolitikát csak a fiatalokkal együtt, velük együttműködve lehet tovább vinni – mondta Potápi Árpád János. (MTI)