Már Gáza lakosságának 75 százaléka kényszerült elhagyni az otthonát, de az izraeli bombázás folytatódik

háború
2023 december 03., 12:12
Gáza most
photo_camera Gáza most Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Miután pénteken kudarcba fulladt a tűzszünet meghosszabbítása, az izraeli hadsereg növekvő intenzitással támadja Gázát, miközben kormányzati és nemzetközi vezetők követelik a harcok szüneteltetését. Az izraeli miniszterelnök érzi a rá nehezedő nemzetközi nyomást, de azt mondja: „ez a háború végül is a mi háborúnk, mi döntünk”.

„Katonáink a tűzszünetet azzal töltötték, hogy a Hamász teljes legyőzésére készültek” - jelentette ki tegnap este Benjámin Netanjahu, aki megígérte, hogy Izrael addig folytatja háborúját a Gázai övezetben, amíg a Hamászt meg nem semmisíti és minden célját el nem éri. Ehhez azonban folytatniuk kell a szárazföldi műveleteket.

Mindeközben a Hamász fegyveres szárnya közölte, hogy rakétákkal támadta Tel-Avivot, válaszul a Gázában zajló izraeli műveletekre. A Hamász helyettes vezetője, Száleh al-Arouri szombaton azt mondta, hogy nem cserélnek több túszt Izraellel, amíg nem lesz tűzszünet. A Hamász által még mindig fogva tartott túszok állítása szerint izraeli katonák és civil férfiak, akik korábban az izraeli hadseregben szolgáltak.

A Hamász túszainak fényképei Tel-Avivban
photo_camera A Hamász túszainak fényképei Tel-Avivban Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

Nemzetközi szervezetek és nyugati hatalmak vezetői egyre keményebb szavakkal követelnek új tűzszünetet.

  • Az amerikai védelmi miniszter újra hangsúlyozta, Izraelnek joga van megvédeni magát, de „erkölcsi felelőssége” a civilek védelme.
  • Kamala Harris amerikai alelnök szerint már túl sok palesztin halt meg.
  • Emmanuel Macron arra figyelmeztetett, hogy a Hamász felszámolására való törekvés egy évtizedes háború kirobbantásának kockázatával jár.
  • Ferenc pápa vasárnap „fájdalmasnak” nevezte, hogy az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet véget ért, és felszólította az érintett feleket, hogy mielőbb kössenek új megállapodást.
  • A WHO főigazgatója is azonnali tűzszünetet követelt, miután a munkatársai meglátogatták gázai kórházat, amelyben „leírhatatlan állapotok” uralkodnak.

De mindez nem állítja meg a harcokat. Az izraeli hadsereg a Gázai övezet déli részére helyezte át a támadás súlypontját, állításuk szerint a Hamász parancsnoki központjait, fegyverraktárait és tengeri erőit veszik célba. Egy szóvivőjük felszólította a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Junisz több lakónegyedének lakóit, hogy hagyják el otthonukat. Az ott élőknek a humanitárius zónákba kell távozniuk a korábban közzétett térkép alapján a harcok idejére. „Az evakuálási utasítások betartása a legbiztonságosabb módja megőrizni saját maga és családja életét és biztonságát” - írta az X-en az izraeli szóvivő (a helyi lakosok nagy részének nincs internetkapcsolata).

Lakónegyed Hán-Juniszban egy izraeli rakétacsapás után
photo_camera Lakónegyed Hán-Juniszban egy izraeli rakétacsapás után Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

Az ENSZ humanitárius ügynöksége (OCHA) szerint szombaton legalább 160 palesztin halálos áldozatot követelt két incidens Gáza északi részén: egy hatemeletes épületet robbantottak fel a dzsabaliai menekülttáborban, illetve egy egész háztömböt Gázaváros egyik negyedében.

„A bombázásokat megelőzően az izraeli erők szórólapokat dobtak le, amelyeken az érintett területek kiürítésére utasítottak” - áll az ENSZ ügynökségének jelentésében, amely szerint már mintegy 1,8 millió ember - Gáza lakosságának nagyjából 75 százaléka - kényszerült lakóhelye elhagyására. Azt mindig hozzáteszik, hogy nehéz pontos adatokat közölni. (BBC, Guardian, MTI)