A miniszterelnök politikai igazgatója az Oroszlánkirályból vett részlettel mutatott irányt a Külügyi Intézetnek

POLITIKA
2023 december 04., 14:51

„Magyarország külpolitikai nagykorúvá válása olyan kognitív forradalom, olyan paradigmaváltás, mint amilyen 70 ezer évvel ezelőtt a gyűjtögető ember számára a vadászó életmódra való áttérés volt: onnantól kezdve másképp kellett együttműködni, nagy teret kellett bejárni, folyamatosan változó világban kellett felismerni a lehetőségeket, miközben egymásnak ellentmondó feladatokat kellett megoldani, hiszen ragadozóként kellett viselkedni és óvakodni attól, hogy maga a vadász prédává váljon” - mondta a miniszterelnök politikai igazgatója az 50 éves Magyar Külügyi Intézetet ünneplő rendezvényen. Orbán Balázs szerint itt az ideje, hogy az MKI is túllépjen a gyűjtögetésen, a mintakövetésen, és vadásszá váljon, hogy a magyar érdekek mentén értelmezze a világot. A Telex beszámolója szerint felhívta a figyelmet, hogy

téves megközelítés az, hogy a jó külpolitikai elemzés értéksemleges. Szerinte szükséges, hogy a "saját értékvállalás" megjelenjen benne.

Orbán szerint így nem csak múltat, hanem "a változásban rejlő lehetőségeket és veszélyeket" is értelmezni lehet. Hasonlatnak az Oroszlánkirályból citált egy részletet:

Szimba a tó tükrében nézi magát, majd a víz fodrozódni kezd, Szimba elbizonytalanodik, hogy nem apját látja-e tükröződni, majd ekkor a valóságban is megjelenik az apja.

Orbán hozzátette: ez egy nagyon fontos üzenet, mert az elbizonytalanodást adja meg az új paradigmák felismerésének, megalkotásának kulcsaként.

Kiemelt videóink