A finn határ mentén toboroznak migránsokat az orosz seregbe

háború
2023 december 07., 20:50
Egy finn határőr és a Frontex egyik beosztottja a Vaalimaa határátkelőnél Oroszország és Finnország között 2023. december 7-én
photo_camera Egy finn határőr és a Frontex egyik beosztottja a Vaalimaa határátkelőnél Oroszország és Finnország között 2023 december 7-én Fotó: ALESSANDRO RAMPAZZO/AFP

A BBC szerint egyre több migránst szállítanak a finn-orosz határ közeléből az orosz-ukrán fronthoz közel eső katonai táborokba.

A gyakorlat nem újszerű, de a számok nagyon megugrottak azóta, hogy megnövekedett a menekültek és bevándorlók száma az 1340 kilométer hosszú finn-orosz határterületen.

A jelenség közvetlen előzménye, hogy Finnország ideiglenesen lezárta mind a nyolc határátkelőjét Oroszország irányába, ahol az elmúlt időszakban megnövekedett a migrációs nyomás.

A finn határőrség szerint novemberben mintegy 900 menedékkérő lépett be az országba, többek közt olyan országokból, mint Kenya, Szomália, Marokkó, Pakisztán, Szíria és Jemen. Korábban napi átlagban kevesebb mint egy határsértést regisztráltak.

A finnek szerint egyértelmű, hogy Oroszország tudatosan irányítja erre a területre az országban tartózkodó menedékkérőket, és szándékosan úgy engedi őket a térségbe, hogy nem ellenőrzi személyazonosságukat. A két ország között azt követően mérgesedett tovább a viszony, hogy Finnország kérvényezte tagságát a NATO-ba.

Az északi és balti országok védelmi minisztereinek november végén tartott stockholmi találkozóján Hanno Pevkur észt védelmi miniszter kifejezetten azt állította, hogy moszkvai szervezés áll amögött, hogy az elmúlt hetekben több százan próbáltak illegálisan bejutni Észtországba és Finnországba, és Oroszország fegyverként használja ellenük a migrációt.

Az elmúlt három hétben 236 embert tartóztattak le a Finnországgal határos Karelia térségben, mert nem volt érvényes vízumuk, illetve tartózkodási engedélyük, többségük pénzbüntetésben is részesült. Hasonló statisztikákról érkezett hír a másik két határos régióból, Leningrádból és Murmanszkból.

A BBC legalább tucatnyi olyan bevándorlóról tud Karelia fővárosában, Petrozavodszkban, akiket katonai vezetők megkörnyékeztek letartóztatásukat követően, és ajánlatot tettek számukra, hogy dolgozzanak az orosz államnak. Megfelelő fizetést, egészségügyi ellátást és tartózkodási engedélyt ígértek nekik az egyéves szerződésük mellé. (BBC)