A vezérkari főnök szerint a leghatásosabb toborzás, ha a nagyszülők elmondják a fiataloknak, hogy jó katonának lenni

hadsereg
2023 december 11., 15:04

Szeretnék, ha minél több fiatal érezné fontosnak a haza szolgálatát, és ebben számítanak a nyugállományú katonák segítségére – mondta a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára Debrecenben.

Hatalmas szellemi, fizikai, mentális potenciál

Gion Gábor a Bocskai István 11. páncélozott hajdúdandárnál a nyugállományú katonáknak az Obsitos Programban rendezett fórumán azt mondta: „Önök kiváló segítők lehetnek, hiszen honvédségi múltjukkal hitelesen ösztönözhetik a fiatalokat.”

Kiemelten fontosnak nevezte a honvédelem ügyét támogató nyugdíjas katonákkal való együttműködést, profitálni abból „a hatalmas szellemi, fizikai, mentális potenciálból, ami ebben a korosztályban rejlik”.

Gion Gábor kitért arra, hogy a kormány a 2009-2034 közötti időszakra kidolgozott idősügyi nemzeti stratégiában meghatározta a hosszú távú célokat, ezt alapul véve alkották meg a honvédség 2018-2027-re vonatkozó, félidejéhez érkezett idősügyi stratégiáját. Elindult az egészségmegőrző szenior, illetve szenior prémium program, ami egészségügyi szűrővizsgálatokat, egyéni életmód-tanácsadást biztosít az időseknek, de hasonlóan fontos terület a nyugdíjasok digitális biztonsága, amiben a Magyar Honvédség (MH) kibervédelmi parancsnoksága segíti az időseket.

Gion Gábor beszédet mond a 12. egységes alapkiképzést teljesített tartalékos állomány eskütételén Békéscsabán 2023. november 16-án.
photo_camera Gion Gábor beszédet mond a 12. egységes alapkiképzést teljesített tartalékos állomány eskütételén Békéscsabán 2023. november 16-án. Fotó: Lehoczky Péter/MTI/MTVA

A Magyar Honvédség élethosszig tartó gondoskodása

Gion Gábor az észak-keleti régióból érkezett hallgatóságát emlékeztette a pályájuk elején tett katonai esküre, ami életre szól, ezért „természetes, hogy egész életükben érezniük kell a Magyar Honvédség gondoskodását”, aktív életük után számíthatnak a honvédség nagy családjára.

A honvédelmi és haderőfejlesztési program egyik lényeges elemének nevezte a katonák jólétének biztosítását. Ehhez szervesen kapcsolódik a 2015-ben életre hívott, azóta folyamatosan bővülő vásárlói kedvezményrendszer, amihez telefonos app is készül. Hogy minden szükséges információ eljusson az idősekhez, jövőre is folytatják a nyugdíjasoknak szervezett találkozókat, februárban Szolnokon, áprilisban pedig Budapesten – mondta.

Gion Gábor beszélt a megváltozott biztonsági környezetről is, azt mondta: „jól felszerelt, kiképzett, ütőképes, létszámában is komoly elrettentő erőt mutatni képes haderőre van szükség”.

A leghatásosabb toborzás

„Magyarország jövője, a magyar emberek biztonsága múlik a Magyar Honvédségen, a szerződéses és a tartalékos katonákon” – mondta. Szerinte a honvédelem ügye nemcsak a kormány és a honvédség ügye, hanem elengedhetetlen az egyéni és a társadalmi felelősségvállalás is. Azt szeretnék, ha minél több fiatal érezné fontosnak a haza szolgálatát – mondta.

Böröndi Gábor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke azt mondta: az a leghatásosabb toborzás, ha a nagyszülők, szülők elmondják a fiataloknak, hogy jó katonának lenni.

Böröndi Gábor beszédet mond az Embert a vasra! kampány bakonykúti állomásán, az új magyar tüzérség alappilléreként hadrendbe állított PZH 2000-es, 150 milliméteres önjáró lövegek éleslövészetén 2023. november 16-án, az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat idején.
photo_camera Böröndi Gábor beszédet mond az Embert a vasra! kampány bakonykúti állomásán, az új magyar tüzérség alappilléreként hadrendbe állított PZH 2000-es, 150 milliméteres önjáró lövegek éleslövészetén 2023. november 16-án, az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat idején. Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A tábornok részletesen ismertette a haderőreform eddig megvalósult lépéseit és a várható honvédségi és védelmiipari-fejlesztéseket, amihez szerinte most mindkét feltétel adott: a politikai akarat és a költségvetés is. (MTI)