Meghalt Antonio Negri baloldali filozófus

külföld
2023 december 16., 12:17

Péntek este Párizsban 90 éves korában meghalt Antonio Negri baloldali filozófus és aktivista. Halálát felesége, Judith Revel filozófus és lánya, Anna jelentették be.

Toni Negri portréja
photo_camera Toni Negri portréja Fotó: Leemage via AFP

Negri, akit Toni néven ismertek, 1933-ban Padovában született. Az 1960-as és 1970-es években a parlamenten kívüli baloldal és az úgynevezett operaizmus, a neomarxista munkásmozgalom egyik vezető teoretikusa volt.

1979. április 7-én Negrit és számos más olasz értelmiségit és egyetemi oktatót letartóztattak, és terrorizmussal és államellenes felforgatási kísérlettel vádolták meg őket. Azzal is megvádolták, hogy részt vett az olasz miniszterelnök, Aldo Moro meggyilkolásában, ám ezt sosem sikerült bizonyítani. Negrit 1984-ben 30 év börtönbüntetésre ítélték, mert úgy tartották, ő volt a felbújtója Carlo Saronio politikai aktivista meggyilkolásának, ráadásul a bíróság szerint „erkölcsileg egyetértett" Andrea Lombardini csendőr meggyilkolásával a 60-as, 70-es évek leszámolásai során.

Miközben a vádemelését előkészítették, Negrit 1983-ban a Partito Radicale színeiben beválasztották a parlamentbe, és így parlamenti mentelmi jogot kapott. Később Franciaországba menekült, ahol 14 évig írhatott és taníthatott. Végül 1997-ben Olaszországban adta meg magát az igazságszolgáltatásnak, és büntetése egy részét egy jótékonysági szervezetben töltötte le.

Az 1980-as évek végén Francesco Cossiga olasz elnök „pszichopatának" nevezte Antonio Negrit, aki szerinte „megmérgezte az olasz fiatalok egy egész generációjának elméjét".

2001-ben Michael Hardttal együtt kiadta a Birodalom - az új világrend című könyvét, amelyet a globalizációkritikus baloldal egyfajta manifesztumának tartanak. Az utódokkal, a Multitude (2006) és a Commonwealth (2009) című művekkel mindketten az úgynevezett poszt-operaizmus globálisan befolyásos gondolkodói lettek, amely az operaizmus hagyományát a francia posztstrukturalizmus hatásaival fejlesztette tovább.

Az utóbbi években Negri a Jánisz Varoufakisz volt görög pénzügyminiszter által társalapított Demokrácia Európában 2025 (DiEM25) mozgalom tagja volt.

(Die Zeit)