Az izraeli védelmi miniszter nem akar zsidó telepeket Gázában a háború után

háború
január 05., 07:09

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter csütörtökön felvázolta, milyen tervei vannak a Gázai övezettel a háború lezárása után, és ebben kizárta, hogy a jövőben zsidó telepeket hoznának létre a területen. Pedig a kormány szélsőjobboldali tagjai nemrég még ezt követelték. Ugyanakkor ezek egyelőre csak Gallant javaslatai, nem hivatalos álláspont.

photo_camera Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

Nem a Hamász fog uralkodni Gázában, viszont Izrael sem fog polgári ellenőrzést gyakorolni Gáza felett. A Gázai övezetben palesztinok élnek, éppen ezért a palesztin szereplők lesznek felelősek érte, azzal a feltétellel, hogy nem lehetnek ellenségesek Izraellel szemben és nem tevékenykedhetnek ellene” - mondta Gallant. Hozzátette, hogy ugyanakkor az izraeli hadsereg katonai műveleteit nem korlátozzák az övezetben, Izraelnek továbbra is joga lesz szabadon tevékenykedni ott. Az egységkormány este tárgyalta a háború utáni terveket. A miniszter tervei szerint a Gázai övezet polgári működése négy elemre épülne:

  • az újjáépítésért egy nemzetközi koalíció felelne, amiben az Egyesült Államok, a nyugat-európai államok, az arab államok és Izrael kapna szerepet;
  • felállna egy olyan palesztin közigazgatás, ami nem Izrael-ellenes;
  • a határátkelőt Egyiptom ellenőrizné;
  • Izrael pedig az árubehozatalt ellenőrizné.

Elmondta azt is, hogy a háború következő szakaszában az övezet északi részén is lesznek légitámadások, szárazföldi razziák és folytatják az alagutak megsemmisítését. A déli részen nem várható változás, mivel a túszok és a lakosság többsége még mindig ott van. Addig nem engedik vissza az északi terület lakóit, amíg nincs előrelépés a túszok ügyében.

photo_camera Fotó: ASHRAF AMRA/Anadolu via AFP

A gázai hatóságok közlése szerint az izraeli válaszcsapásokban eddig 22 400 ember halt meg, akiknek kétharmada nő és gyerek. Közben az övezet északi része szinte teljesen megsemmisült, a korábban 2,3 milliós lakosság közel 85 százalékának kellett elmenekülnie dél felé. Az ostrom humanitárius válságot okozott, az ENSZ szerint a lakosság negyede éhezik.(Haaretz/

Kiemelt videóink