Orbánék jövő márciusig életbe lépő nyugdíjreformot vállaltak, de már az első lépését sem tették meg

belföld
január 06., 07:05

A magyar nyugdíjrendszer fenntarthatóságának javítását, a nyugdíjreform előkészítését is vállalta a kormány az Európai Bizottságnak a 2021 tavaszán elkészített, és Brüsszelnek benyújtott Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben. Ebben egyebek mellett az szerepel, hogy 2023. december 31-ig elkészül egy független nemzetközi szakértői jelentés a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságáról, és azt közzé is teszik. Ez azonban nem történt meg – írja a Népszava.

A lap hiába kereste ezzel kapcsolatos kérdéseivel a Pénzügyminisztériumot és az Európai Uniós Ügyek Minisztériumát. Utóbbi nem válaszolt, de érdemi válasz az előzőtől sem érkezett, csak annyi, hogy hogy a kormány megbecsüli az időseket, a háborús időkben is megőrzi a nyugdíjak reálértékét ésatöbbi, ésatöbbi.

photo_camera Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Varga Mihály pénzügyminiszter a novemberi parlamenti meghallgatásán még azt mondta, hamarosan a nyilvánosság elé kerülhet a nemzetközi szakértők elemzése, Gulyás Gergely viszont pár nappal később azt, hogy a „kérdésben félreértés van”, az uniónak csak az az elvárása, hogy a helyreállítási alapban részt vevő államok „bizonyos tanulmányokat” gyártsanak. Holott a magyar kormány által elkészített tervben az áll, hogy „jogszabályt módosít”, és olyan törvényt alkot, amely „elősegíti a költségvetés közép- és hosszú távú fenntarthatóságát, megerősíti az alacsonyabb jövedelmű nyugdíjasoknak folyósított nyugdíjak megfelelőségét”, írja a lap.

A kormány vállalásának két másik határideje idén június 30. és 2025. március 31. Előbbi időpontig kellene a kormány által létrehozott munkacsoport jóváhagyásával elfogadott szakpolitikai javaslatokat megvitatni nyilvános konzultációval, illetve a gazdasági és szociális partnerek részvételével, utóbbi pedig az az időpont, ameddig a nyugdíjrendszert módosító jogszabálynak vagy jogszabályoknak hatályba kellene lépnie, lépniük.