Tőzsdére mehetnek egyes bitcoinos befektetések, nagyot drágult a kriptovaluta az elmúlt napokban

külföld
január 11., 09:12

Az amerikai értékpapír-felügyelet (SEC) szerdán jóváhagyta az első olyan amerikai tőzsdén jegyzett tőzsdén kereskedett befektetési alapokat (ETF), amik a bitcoint követik, írja a Reuters.

photo_camera Fotó: Klaus Ohlenschläger/Picture-Alliance via AFP

A SEC tizenegy kérelmet hagyott jóvá, többek között a BlackRock, az Ark Investments/21Shares, a Fidelity, az Invesco és a VanEck beadványait. A bitcoin alapú értékpapírokkal a kereskedés várhatóan már csütörtökön megkezdődik.

A Portfolio szerint a termékek, amelyek tíz éve várnak a jóváhagyásra, megváltoztatják a bitcoin helyzetét, mivel intézményi és kisbefektetőknek kínálnak lehetőséget a világ legnagyobb kriptovalutájának való kitettségre anélkül, hogy közvetlenül birtokolnák azt.

A hét elején a SEC jóváhagyására várva a bitcoin 21 hónapja a legstabilabb szintre, 47 897 dollárra emelkedett. A bitcoin ötnapos árfolyam-erősödése meghaladja az 5 százalékot (bár most épp 0,8-0,9 százalék körüli mínuszban van). Forintba átváltva ez 16 millió körüli árat jelent egyetlen bitcoinra.

„A bitcoin ETF-ek jóváhagyása kulcsfontosságú pillanat a kriptopénzpiac fejlődésében” – mondta Brett Tejpaul, a Coinbase Institutional vezetője. „Azzal, hogy a nagy vagyonkezelők milliók számára teszik elérhetővé a digitális eszközök világát ezen a szabályozott terméken keresztül, katalizálják az iparág növekedését, és rengeteg új tőkét szabadítanak fel”.