Két napja kínoz a kérdés, hogy van-e különbség a Megafon és a paródiája között

propaganda
január 25., 11:24

Jó ideje bajban van a magyar humor akkor, amikor a politikai közéletet szeretné parodizálni. Bödöcs öt évvel ezelőtti Orbánja mennyire tér el az eredetitől? Hadd érzékeltessem ezt a dilemmát egy fotóval:

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs/444

Lengyel Tamás, aki a Magyarország Kedvenc Műsora nevű társulatban utazott az elmúlt években (de korábban Szily László kollégánk könyvét is előadásban dolgozta fel), most a paródia műfajban csaknem a lehetetlent ugrotta meg a HírCsárda videójában.

Arra vállalkozott, hogy a Megafon propagandistáit csúfolja ki.Borzasztó nehéz feladat ez, hisz az alapanyag eleve sokszor a humor kategóriába esik. Most nem fogok beilleszteni videókat, de aki látta már Bohár Dániel vagy Trombitás Kristóf Keresztély valamelyik alkotását, az valószínűleg tudja, miről van szó. Emellett ezen a tagen lehet még ismerkedni a furcsa, nem közpénzből működő szervezettel. Nos, mindez Lengyel Tamásnak így sikerült:

link Forrás

„Figyeljél már, Papa! neked nem gyanús, hogy most aztán eléggé betelt a pohár? Tudod, mi csípi a csőrömet? HOGY KILÓG A LÓLÁB!” Ez a kezdés például bármelyik Megafon videóban feltűnhet. Mennyivel nevetségesebb ez, mint mondjuk a következő, valódi Trombitás Kristóf kezdés: „Papa, hihetetlen, de nálad még mindig van lejjebb”? Azért persze a nyelvvel sokkal szofisztikáltabban játszik Lengyel, mint a Megafonosok. Erről árulkodik a „magyar baloldal? Nagy, kövér nullák, akiknek mindenhová elér a kezük” és a „ha nem vigyázunk, a vak is láthatja, mire készül az ellenzék” fordulatok. De mégis: ha ugyanezeket a mondatokat nem Lengyel Tamás mondta volna el, hanem egy random megafonos, feltűnne bármi is?