A felmelegedéssel egyre nő az ember-elefánt-konfliktusok esélye

ÁLLAT
január 30., 06:18

A globális hőmérséklet-emelkedéssel és az elefántok életterének csökkenésével egyre gyakoribbá válhatnak az emberek és elefántok közötti konfliktusok - áll egy frissen publikált tanulmányban. A kutatást a Conservation International és a Santa Barbara-i University of California szakemberei készítették.

A kutatók 2050-ig modellezték különféle forgatókönyvek alapján az emberi populáció sűrűségének változását, a termőföldek elhelyezkedését és az ázsiai és afrikai elefántok várható életterét. A kutatásban „ember-elefánt-konfliktusnak” tekintettek minden olyan interakciót, ami a két fél bármelyikére nézve negatív eredménnyel jár. Az egyik jellegzetes konfliktusfajta az, amikor az éhező elefántok mezőgazdasági földeket lepnek el, ésel pusztítják a termést, mire az érintett gazdák bosszúból elefántokat lőnek le.

Ezen az augusztusi képen helyiek és a hatóságok közösen próbálnak elüldözni egy elefántot Baragoanban
photo_camera Ezen az augusztusi képen helyiek és a hatóságok közösen próbálnak elüldözni egy elefántot Baragoanban Fotó: BIJU BORO/AFP

A konfliktusok gyakori terepét jelentik a kukorica- és kölesföldek, mert ezek az elefántok kedvencei közé tartoznak.

A modellek szerint minél magasabb széndioxid-kibocsátással kalkuláltak, annál jobban nőtt az állat-ember-konfliktusok esélye. Ezek a feszültségek megnehezítik az életterük csökkenése és az orvvadászat miatt eleve zuhanó elefántpopulációk védelmét.

Az elefántok viselkedése összetett, azt a klímaváltozás különböző aspektusai - például a rendelkezésre álló ivóvíz mennyisége - befolyásolják. Emiatt az állatok új vonulási útvonalakat választanak, ami feszültségforrás lehet az emberekkel.

Ilyen összecsapások legnagyobb eséllyel közép-kelet Afrika egyes részein és Indiában fordulhatnak elő. A konfliktusveszély a jövőben az ázsiai elefánt elterjedési területének északi határán növekedhet.

A kutatók szerint az emberi beavatkozás segíthet, mert ha hagyják őket, az ázsiai elefántok a jelenleginél nagyobb területen szóródnának szét, csökkentve a helyi konfliktusok esélyét.

(ABC News)