Elon Musk bejelentette a Neuralink első agyi chip implantátumát

külföld
január 30., 05:51

Elon Musk hétfőn jelentette be, hogy a Neuralink nevű cége először ültetett be sikeresen egy vezeték nélküli agyi chipet egy emberbe - írja a BBC. „Az első eredmények ígéretes neurontüskéket vagy idegimpulzusokat mutattak, a páciens pedig jól gyógyul” - mondta.

photo_camera Fotó: SGO/BSIP via AFP

Musk cége még májusban kapott engedélyt az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól (FDA-tól) a chip embereken való tesztelésére, ami jelentős mérföldkő volt a korábbi, az engedély megszerzéséért folytatott küzdelmek után. Ez zöld utat adott egy hatéves vizsgálat megkezdéséhez, aminek során egy robot segítségével 64, az emberi hajszálnál vékonyabb, rugalmas szálat helyeznek el sebészi úton az agy azon részén, ami a Neuralink szerint a „mozgás szándékát” irányítja.

A vállalat szerint ezek a szálak lehetővé teszik, hogy kísérleti implantátumuk - amit egy vezeték nélkül tölthető akkumulátor táplál - rögzítse és vezeték nélkül továbbítsa az agyi jeleket egy alkalmazásnak, ami dekódolja, hogy az illető hogyan szeretne mozogni.

Musk nemrég azt írta a Twitteren, az X-en, hogy a chipet „Telepátiának” fogják hívni, és lehetővé tenné „a telefon vagy a számítógép, és rajtuk keresztül szinte bármilyen eszköz irányítását, pusztán gondolkodással”.

Mint írta „a kezdeti felhasználók azok lesznek, akik elvesztették végtagjaikat”. „Képzeljük el, hogy Stephen Hawking gyorsabban tudott volna kommunikálni, mint egy gyorsgépíró vagy egy árverésvezető. Ez a cél.”

Azonban nem a Neuralink az első cég aminek az emberi agy és egy számítógép összekapcsolása a célja. A Utah állambeli Blackrock Neurotech például még 2004-ben ültette be az első agyi-számítógép interfészét egy emberbe.

Emellett a Precision Neuroscience, amit a Neuralink egyik társalapítója hozott létre, is szintén bénult embereken kíván segíteni. Az ő implantátumuk egy nagyon vékony szalagdarabhoz hasonlít, ami az agy felszínén helyezkedik el, és egy „koponya mikrohasadékon” keresztül ültethető be, ami a cég szerint sokkal egyszerűbb eljárás, mint a Neuralinké.