Tizenhétmilliárd forintnyi vizet folyatunk el a semmibe

belföld
február 08., 09:10

Nem működik a Nemzeti Vízstratégia. Lényegében ezt állítja az Állami Számvevőszék kedden közzétett, 2017 és 2023 szeptembere közötti időszakról szóló jelentése. A szöveg súlyos pazarlást, vezetési-kormányzati fejetlenséget, koordinálatlanságot, infrastrukturális és anyagi hiányosságokat említ.

Az éves vízhálózati veszteség mindezek következtében iszonyatos mennyiség: a Velencei-tó medencéjének három és félszerese, ami 17 milliárd forintnyi kiesést jelent.

A Magyar Hang megszólaltatta a Víz Koalíció szakértőjét, Kecskés Károlyt, aki szerint évek óta lehet tudni, hogy nagyon nagy a baj. Az ágazatban dolgozók fizetése 15 százalékkal marad el a nemzetgazdasági átlagtól, az átlagéletkoruk 50 év körüli, utánpótlás nincs. Pozitívumként említette, hogy van már víziközmű-ágazatért felelős államtitkárság, 2025-től eltörlik a vízközműhálózatra kivetett közműadót. Ez azonban, ahogy a cikk fogalmaz, cseppben a tenger.

A Víz Koalíció egy országos szerveződés, amiben civilszervezetek, önkormányzatok, szakszervezetek dolgoznak közösen a vízhelyzet javításán.