Az egyik áldozat, akit a bicskei gyerekotthon vezetője zaklatott, „szívből örül” Novák lemondásának, de még nem nyugodott meg

belföld
február 12., 05:30

Novák Katalin lemondása, bár fontos szimbólum, nem elég. „Ma hangzott el először bocsánatkérés a bicskei üggyel összefüggésben. Ezt a gesztust nem egy hete várjuk, hanem már hosszú évek óta” – reagált Novák Katalin lemondására, és az abban elhangzottakra Pop Mert, a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatójának egyik áldozata.

Az RTL Híradójának azt is mondta: „Szívből örülök, hogy megtörtént, egy nagyon fontos szimbolikus üzenete van, és akár lehet egy szép kezdet, de ezt kövesse cselekedet”. Szerinte ugyanis fontos lenne, hogy ha a kegyelmi döntést nem is lehet visszavonni, a gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettese ne dolgozhasson többé gyerekekkel.

A kegyelmi botrány miatt lemondott Novák Katalin egyik mondata, miszerint mindattól bocsánatot kér, „aki úgy érezhette, nem állok ki mellette”, kevésbé volt meggyőző a bicskei gyerekotthon két volt pedagógusának, Schmidt Erikának és annak a Bárnai Árpádnak, aki annak idején feljelentést is tett a pedofil igazgató ügyében. „Ezt nem úgy érezték, ezt tudták, ezt látták, ezt hallották, ezt nem úgy érezték” – mondta Schmidt.

Bárnai felemás érzés nevezte, „hogy történt ez a lemondás”. Szerinte „addig vártak ezzel a döntéssel, amíg a társadalom felől lett egy nyomás. Igazából népszerűségi kérdés lett, hogy folytatom a munkámat, vagy sem, miután szabadon engedtem egy pedofil ember bűnsegédjét”.

Mindketten azt mondják, örülnek, hogy lett következménye az elnök döntésének, mégsem elégedettek. Schmidtnek nagyon hiányzik az, hogy magyarázatot kapjon arra, miért születhetett ez a döntés, bár „nagyon nehéz lehet olyan magyarázatot mondani, amit én el tudnék fogadni, de legalább valamiféle tisztaságot hadd lássunk már”. Szerinte „ha nem mondják el, az elég sokat jelent”.

Szerintük ha a kormány valóban komolyan veszi a gyerekek védelmét, akkor Novák Katalin lemondásával nem befejeződött, hanem elkezdődött valami. Ahogy Schmidt fogalmazott: „Kezdeti lépésnek csodálatos volt a lemondás, illetve a bocsánatkérés, de rendszerszintű megoldásról még csak említést sem tettek eddig”.