Vádat emeltek Szász János filmes ellen a bangladesi sziámi ikrek ügyében

bűnügy
február 15., 15:43

Vádat emeltek Szász János filmrendező és két társa ellen. Az ügyészség szerint engedély nélkül szereztek meg felvételeket a bangladesi sziámi ikrek műtétjéről, majd a videókat jogtalanul kezelték.

A Pest Megyei Főügyészség szóvivője azt mondta a 24.hu-nak, hogy a vádhatóság pénzbüntetést kér Szászékra.

A bangladesi sziámi ikreket 2019 nyarán műtötték meg. A vád szerint ugyan Szászék előzetesen vállalták, hogy bizalmasan kezelik az operáció során megszerzett információkat, végül illetéktelenül megszerezték a műtő mennyezetébe rögzített kamerarendszer felvételeit.

Szászt azzal is vádolják, hogy a műtéti eljárás során használt, beépített kamerával rendelkező mikroszkóp felvételét a kórház tudta és engedélye nélkül másolta át a saját adathordozójára. Szászék tagadják, hogy illegálisan szereztek volna meg felvételeket.

Szász János
photo_camera Szász János Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az ügyészség szerint az ügy harmadik vádlottja pedig annak ellenére sem tett le filmkészítési szándékáról, hogy az ikrek képviselői a műtét után visszavonták a korábbi engedélyüket a felvételek felhasználására.

Őt emellett azzal is vádolják, hogy társával olyan képeket készített az ikrekről, amik méltatlan helyzetben ábrázolták őket. Ezeket a fotókat több embernek is elküldték.