Navalnij anyját nem engedték be a halottasházba hétfőn hajnalban

külföld
február 19., 09:18
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető 2020. február 2-án a moszkvai bírósági tárgyalásán.
photo_camera Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető 2020. február 2-án a moszkvai bírósági tárgyalásán. Fotó: AFP

Elképesztő és zavaros események zajlanak a hivatalos verzió szerint pénteken meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus holtteste körül. A legfrissebb esemény az volt, hogy amikor Navalnij anyja, Ljudmila Navalnaja és ügyvédje hétfőn hajnalban megjelentek a Szalehard városában található egyetemi kórház halottasházánál, ahol a független sajtó értesülései szerint a testet őrzik, a nőt nem engedték be, az ügyvédet pedig szó szerint kidobták az épületből. Az anya három napja a helyszínen van, azóta próbálja visszakapni a fia holtestét.

"Amikor megkérdeztük a személyzetet, hogy Alekszej holtteste ott van-e, nem válaszoltak" - posztolta ki Navalnij szóvivője, Kira Jarmis.

Jarmis megerősítette azt, amit a Meduza írt meg, miszerint a nyomozó hatóság meghosszabbította a Navalnij halálának körülményeivel kapcsolatos vizsgálatot. A család gyanúja szerint azért, mert a törvények szerint így 30 napig legálisan megtagadhatják a test kiadását.

A Novaja Gazeta hétvégi tényfeltáró anyaga szerint a halálát követően Navalnijt pénteken először a gulág-teleptől 36 kilométerre található Labitnangi településre szállították, majd még aznap átvitték Szalehardba.

Egy helyi mentős szerint miután a testet lerakták a hullaházban, két rendőrt állítottak az ajtó elé őrködni. Ezért mindenki találgatni kezdte, kinek a holtteste lehet az. Hamar kiderült, hogy Navalnijé, illetve annyi, hogy a hivatalos verzió szerint a halála „nem bűnügyi természetű volt". Ez a fordulat arra utal, hogy az illető nem lőfegyvertől származó sérülésbe halt bele. A kórházban nem sokkal később az terjedt el, hogy a helyi patológusok nem boncolhatták fel a testet. Ennek az okáról két verzió terjedt el. Az egyik szerint Moszkvából jött az utasítás, hogy várják meg az onnan érkező specialistákat, a másik szerint maguk az érintettek tagadták meg a boncolást, attól tartva, hogy ha később utasítást kapnak a valós eredmények meghamisítására, nem mondhatnak nemet.

A Novaja Gazetának nyilatkozó mentős kollégái beszámoltak neki arról is, hogyan néz ki Navalnij holtteste. A hullán eszerint sérülések nyomai láthatók, amik a szemtanúk szerint inkább emlékeztetnek egy görcsöktől rángatózó ember sérüléseire, mint verésnyomokra. A tapasztalt kollégák véleménye szerint akkor szoktak ilyen sérülések keletkezni, ha egy görcsöktől rángó embert erővel próbálnak leszorítani a talajra. Navalnij mellkasán is láttak nyomokat, amik újraélesztési próbálkozásra utaltak.

Közben egyre többen írják alá azt az oroszországi online petíciót, amiben a test kiadatását kérik a hatóságoktól a családnak. Amikor ezt a cikket írni kezdtem, 46 ezer aláíró volt, az írás élesítésekor már több mint 53 ezer.