Csókay László továbbra is úgy gondolja, a bicskei gyermekotthon pedofíliáért elítélt igazgatója „jól tudott bánni a gyerekekkel”

belföld
február 22., 06:53

„Továbbra is úgy gondolom, hogy szakmailag értett a gyermekvédelemhez, a gyermekotthoni neveléshez, jól tudott bánni a gyerekekkel, jól tudta irányítani a rábízott intézményt. Az más kérdés, hogy valaki személyiségében milyenné válik. Nyilvánvalóan akkor kezd ez fontossá válni, amikor a személyiség defektusa elkezdi érinteni a szakmai tevékenységét” – mondta a Népszavának Vásárhelyi Jánosról, a bicskei gyermekotthon pedofíliáért elítélt igazgatójáról Csókay László, aki a Tarlós-korszakban a fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának vezetője volt.

photo_camera Fotó: Majtényi Mihály/budapest.hu

Csókay Arról beszélt, hogy amikor 2011-ben bejelentést kaptak az igazgató szexuális visszaéléséről, azonnal fegyelmi eljárást indítottak, pár napon belül pedig megtették a rendőrségi feljelentést. „A rendőrség kilenc hónapon keresztül nyomozott és vizsgálódott az ügyben. Annak a vizsgálatnak az eredménye volt az, hogy nem állapították meg bűncselekmény elkövetését, ezzel zárult a nyomozás 2012 nyarán” – mondta. Az önkormányzatnál nem indítottak belső vizsgálatot, úgy gondolták, hogy a rendőrségnek sokkal több és hatékonyabb eszköze van az igazság kiderítésére, mint adott esetben a fenntartónak.

A lap riportere emlékeztette, hogy Vásárhelyi korábbi munkahelyéről azért volt kénytelen eljönni, mert egy anya panaszt tett amiatt, hogy szexuálisan zaklatta a gyerekét. Csókay azt mondta, nem tudott erről, „az igazgató úr egy nagy szakmai és emberi tekintéllyel bíró, elismert szakember volt, akit a kollégák többször is titkos szavazáson igazgatónak választottak.”Vásárhelyit hivatalosan fizetett szabadságra küldtek a vizsgálat idejére, de a vizsgálat alatt főigazgatóként bent élt a gyermekotthonban. Ez Csókay szerint bevett gyakorlat volt akkor, de azt mondta, a felmentés idejére az igazgató elhagyta az otthont. A riporter szerint csak három hétig tartott a kiköltözés, Csókay tudomása szerint az igazgató nem költözött olyan gyorsan vissza, „de lehet, hogy időközönként megjelent az intézményben”.

2012. június végén helyezte vissza Vásárhelyit a pozíciójába, de felhívta a figyelmét, hogy a későbbiekben a gyerekekkel való kapcsolattartás során különösen ügyeljen a gyerekek személyes testi határainak tiszteletben tartására. Azon az értekezleten szerinte „valamiféle nyelvi fordulattal elhangozhatott, hogy örömmel tájékoztatok mindenkit, hogy a rendőrség nem állapította meg a bejelentésben foglaltak valóságtartalmát. Az pedig engedtessék meg egy fenntartónak, hogy örüljön annak, hogy az általa felügyelt intézményben nem találnak bántalmazásra utaló bizonyítékot”.A 2011-12-ben történtek egy sor hiányosságra világítanak rá a gyermekvédelmi rendszerrel kapcsolatban. Nevezetesen arra, hogy hiába történt jelzés, hiába zajlott nyomozás, ombudsmani vizsgálat, hiába tudott a történtekről Balog Zoltán, egyszer sem merült fel az eljárások közben, hogy Vásárhelyit legalább a vizsgálatok idejére felfüggesszék. Csak akkor távolították el 2016-ban az intézményből, amikor ezt már nem lehetett halogatni - vagyis néhány nappal azután, hogy az RTL Klub riportja megjelent, és közfelháborodást váltott ki a gyermekotthonban történtek miatt.