A göttingeni professzor, aki bambuszrúddal verte doktoranduszát

bűnügy
február 23., 15:05

Másodfokon 18 hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a göttingeni professzort, aki azzal szerzett országos ismertséget, hogy rendszeresen egy bambuszrúddal verte doktoranduszát. A 60 éves oktató büntetőeljárásának eddigi fejleményeit a Legal Tribune Online foglalta össze.

A férfi a Göttingeni Egyetem Erdészeti és Erdőökológiai Karának professzora. Az alsó-szászországi intézmény Németország egyik legnevesebb egyeteme, ami a 20. század elején a modern fizika legfontosabb műhelye volt. Többek között Wigner Jenő, Szilárd Leó és Teller Ede is a falai között dolgozott.

60 centis bambuszrúd

A professzor 2014-ben kezdte bántalmazni egyik doktoranduszát. A fiatal nő csak néhány éve élt Németországban, ezért nem tudott jól németül. Egyedüli bevételi forrása a doktoranduszi ösztöndíja volt, aminek folyósításához rendszeresen be kellett nyújtania témavezetőjének igazolásait.

Az elítélt professzor, ügyvédei között a göttingeni bíróságon
photo_camera Az elítélt professzor, ügyvédei között a göttingeni bíróságon Forrás: NDR

Kiszolgáltatott helyzetét hamar felismerte a professzor, aki közölte a nővel, hogy ha nem egyezik bele speciális, havi büntetéseket előíró ütemtervébe, akkor nem lesz többé a doktoranduszi témavezetője. A nő beleegyezett a feltételekbe, mert félt, hogy anyagi biztonságát és leendő doktori címét is elveszíti.

A speciális büntetések a gyakorlatban verést jelentettek. A professzor két módszert alkalmazott: puszta kézzel vagy egy körülbelül 60 centiméter hosszú bambuszrúddal verte doktoranduszát.

A helyszín minden esetben a professzor kulcsra zárt irodája, az időpont pedig a hónap utolsó péntek estéje volt. A férfi a nő – két esetben meztelen – fenekét, vádliját és mellkasát is ütötte a bambuszrúddal.

Miután befejezte a verést, mindig megölelte a nőt, akitől követelte, hogy köszönje meg a verést. Az ügyészség szerint a professzor 2014 és 2016 között 10 alkalommal verte meg tanítványát.

Csak ösztökélni szeretett volna

A professzor a bíróságon később azt mondta, hogy csupán „haragját akarta levezetni" doktoranduszán. A veréseket beismerte, de elutasította, hogy azokra fenyegetéssel bírta volna rá a nőt. Arról beszélt, hogy számára ezek az alkalmak mindig a kemény munkáról és az összpontosításról szóltak. A rituáléval csak jobb teljesítményre akarta ösztökélni doktoranduszát. Emellett azt is mondta, származása alapján arra következtetett, hogy a nő ezeket a szertartásokat normálisnak és szakmai fejlődése szempontjából előnyösnek találja. Szerinte az ütések egyébként is fájdalommentesek voltak.

A Göttingeni Egyetem központi könyvtára
photo_camera A Göttingeni Egyetem központi könyvtára Fotó: SWEN PFORTNER/dpa Picture-Alliance via AFP

Az első fokon eljáró bíróság 2022-ben 11 hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a férfit. Az ügyészség azonban fellebbezett, a Szövetségi Bíróság pedig hatályon kívül helyezte az ítéletet.

A második eljárásban azért született szigorúbb ítélet, mert a bíróság átértékelte azt a két alkalmat, amikor a professzor a nő nadrágját és bugyiját is levetette verés előtt. A bíróság szerint ebben a két esetben súlyosabb volt az erőszakos megaláztatás, mint a többi 8 alkalommal. Az ítélet azonban nem jogerős, a felek egy héten belül fellebbezhetnek ellene.

Ha az ítélet jogerőre emelkedik, az 1 évnél hosszabb büntetési tétel miatt automatikusan megszűnik a professzor közalkalmazotti jogviszonya. Ez jelentős anyagi veszteséget jelentene számára, mert a speciális státusza után járó nyugdíjbiztosítását is elvesztené.

A professzor azonban egyelőre nem aggódik, az ítéletet nyugodtan fogadta.