Fellázadt a lelkészházaspár ellen egy erdélyi gyülekezet

egyház
február 24., 17:49

Az egyházi járulékok magas összege volt az utolsó csepp a pohárban, fellázadt az erdélyi Érmihályfalva református közössége a lelkészek ellen, írja a Transtelex. A hívek bántalmazásra, lelki és pénzügyi visszaélésekre, lelkészekhez nem méltó viselkedésre panaszkodtak, azonban a püspökség és az egyházmegye eddig nem foglalkozott az üggyel.

A lelkész házaspár, Balázsné Kiss Csilla és Balázs János Dénes 22 éve szolgál Mihályfalván. Már a kezdeti években voltak elégedetlenségek, de csak most jött el az a pont, amikor kiállt és nyilvánosan elkezdett tiltakozni a hívek jelentős többsége a papok viselkedése miatt. Január 28-án például tömegesen kivonultak a templomból.

A hívek szerint a lelkészektől nem áll távol a fizikai erőszak alkalmazása, az istenkáromlás és fenyegetőzés. „A szószéken rendszeresen politikai értekezéseket folytatnak, ha pedig konfliktusuk van valakivel, kivárják a megfelelő alkalmat, hogy megbosszulhassák. Esküvők, temetések alkalmával igyekeznek megalázni az engedetlen híveket, amikor a legsebezhetőbbek” – mondta a lapnak egy fiatal nő. Más arról beszélt, gyakran sértő módon beszélnek a hívekkel, és temetéskor részvétnyilvánítás helyett arról érdeklődnek, hogy be van-e fizetve az egyházfenntartói járulék.

Oláh Sándor volt presbiter szerint a papok a perselypénzt is lenyúlták, úgy tudja, 200-300 lejjel (kb. 15-23 ezer forinttal) kevesebb összeg került be a könyvelésbe, mint amennyi a perselybontó jegyzőkönyvben szerepelt.

Az egyházkerület február 20-ára közgyűlést hívott össze, ahol bejelentették a két lelkész és a presbitérium lemondását, ugyanakkor a palástjukat nem vették el, más gyülekezetben ezután is szolgálhatnak. Ugyanakkor a pénzügyi és vagyoni átvilágítás során nem találtak visszaélésre utaló jelet.