30 év bujkálás után fogták el Berlinben a Vörös Hadsereg Frakció egy körözött tagját

Terrorizmus
február 27., 16:39

Elfogták Németországban a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) egy évtizedek óta szökésben lévő tagját, a 65 éves Daniela Klettét.

Rendőri akció a berlini Kreuzbergben 2024. február 27-én.
photo_camera Rendőri akció a berlini Kreuzbergben 2024. február 27-én. Fotó: PAUL ZINKEN/dpa Picture-Alliance via AFP

A Baader–Meinhof csoportként is ismert egykori szélsőbaloldali terrorcsoport még bujkáló tagját azután fogták el, hogy az ügyészség és a rendőrség két hete egy tévés bűnügyi műsorban a lakosság segítségét kérte a még szökésben lévő terroristák elfogásához. Klettén kívül még az 55 éves Burkhard Garweg és a 69 éves Ernst-Volker Staub bujkált.

Az 1998-ban hivatalosan feloszlatott RAF harmadik generációjához tartozó terroristákat azzal vádolják, hogy egy gyilkossági kísérletet és több súlyos, fegyveres rablótámadást hajtottak végre 1999 és 2016 között.

Fent Burkhard Garweg Ernst-Volker, Wilhelm Staub és Daniela Klette régi fotói, alul a 2016-ban számítógéppel öregített képeik.
photo_camera Fent Burkhard Garweg, Ernst-Volker Wilhelm Staub és Daniela Klette régi fotói, alul a 2016-ban számítógéppel öregített képeik. Fotó: BKA/dpa via AFP

1991-ben a csoport fegyveres támadást intézett az USA nagykövetsége ellen Bonnban. Senki sem sérült meg, de később Klette DNS-ének nyomait találták a helyszínen. Két évvel később a csoport felrobbantott és részben lerombolt egy új börtönt.

A német hatóságok 1971 és 1993 között 34 ember haláláért és legalább 200 ember megsebesítéséért teszik felelőssé a Vörös Hadsereg Frakciót. A RAF az 1960-as évek radikális diákmozgalmából nőtt ki, és a célja az volt, hogy aláássa a nyugat-német kapitalizmust. A csoport kapcsolatba került közel-keleti gerillákkal is. A RAF-ot még ma is tisztelik valamennyire bizonyos radikális baloldali körökben.

De az ügyészség szerint a harmadik generációhoz tartozó Daniela Klette és társainak bűncselekményeit már nem a politika motiválta, hanem a haszonszerzés.

A hatóságok ezt a generációt teszik felelőssé Alfred Herrhausennek, a Deutsche Bank hajdani vezetőjének és Karsten Rohweddernek, az állami vagyonkezelő elnökének a megöléséért is. Rohwedder megölése volt a RAF utolsó gyilkossága. A vagyonkezelő vezetőjét 1991. április 1-én otthonában, az íróasztalánál lőtték le egy kerti lakból, 60 méteres távolságból. (BBC, MTI)