Magyar Péter már a pártalapításon dolgozik

POLITIKA
február 27., 14:16

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy Magyar Péter pártalapításon dolgozik. Ő maga az eddig megjelent interjúkban leginkább arról beszélt, mit gondol a meglévő ellenzékről. A Telexnek például így fogalmazott: „Bizonyos pártok kerestek vagy üzentek, és én ezeket nagyjából elhárítottam”. És azt is mondta: „Nekem nincs feladatom az ellenzékkel.”

Erről megkérdeztük a parlamenti frakcióval rendelkező pártokat. Közülük eddig a Momentum, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd közölte, hogy semmilyen kapcsolatfelvétel nem történt köztük és Magyar között. A Demokratikus Koalíció délutánig nem válaszolt a reggel feltett kérdésünkre (frissítés: a DK is jelezte, hogy nem keresték Magyart). A Mi Hazánkról pedig kiderült, hogy a leglelkesebb Magyar-rajongók. Ők ezt írták: „Már az első pillanatban történt egy kísérlet a kapcsolatfelvételre, és örülnénk, ha sikerülne is a kapcsolatfelvétel. Rajtunk nem múlik.”

A Jobbik sajtóosztálya emlékeztetett, hogy „mint az köztudott, Sas Zoltán, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke többször találkozott Magyar Péterrel. Ezt a közösségi média felületeiken is kommunikálták”. Ez utóbbi azért is érdekes, mert több forrásból úgy értesültünk, Simicska Lajos is próbálkozott felvenni a kapcsolatot Magyarral az elmúlt hetekben. Magyar nekünk is megismételte, hogy nem akar meglévő ellenzéki pártokkal együttműködni. A Telexnek adott interjújának voltak azonban más, beszédes részei is. Úgy fogalmazott, a rendszer érdeke az ellenzéki pártok működése, „nehogy valaki valami újat létrehozzon”, egy új politikai szereplő feltűnése az ő értelmezésében a NER-ben „veszélyezteti a status quo-t”.

A 444 több forrásból is úgy tudja, hogy az elmúlt napokban Magyar azon dolgozott, hogy összehívjon egy kört, ami egy jövőbeli párt magja lehet. Van olyan forrásunk, aki szerint már meglévő, bejegyzett kispártot keres magának, hogy az alapja lehessen egy új politikai tömörülésnek. A hétvégén sor is került egy találkozóra ezzel kapcsolatban, és egyeseket már a belépésre buzdít Magyar. Értesüléseink szerint már az EP-választásokon is indulna. Úgy tudjuk, Simicska Lajos is szerepet vállalna ebben a formációban finanszírozóként.

Magyar ezzel kapcsolatban cáfolt. „Simicska Lajos nem keresett, vele soha nem beszéltem” – írta nekünk. Azt azonban nem cáfolta, hogy új párt felépítésén dolgozik. „Mindenképp szükség van egy olyan friss erőre, amely képes kontrollálni a jelenlegi hatalmat, ki tudja mozdítani az apátiából a jószándékú emberek millióit és képes a semmiből, egy új, más világot teremteni Magyarországon. Egy ilyen erő létrehozásáért szívesen dolgozom együtt minden becsületes honfitársammal. »Most, vagy soha!«” – írta ezzel kapcsolatban.