Negyvennapos tűzszünetet vár Biden a gázai háborúban

külföld
február 27., 12:16

Jövő hétfőig fegyverszüneti megállapodást köthet Izrael és a Hamász, és a ramadán idejére 40 napra felfüggeszthetik a harcokat Gázában - jelentette ki Joe Biden az NBC-ben. Erről az amerikai elnök szinte már tényként beszélt: "Közeleg a ramadán, és az izraeliek megállapodtak abban, hogy nem vesznek részt katonai tevékenységekben a ramadán idején, hogy legyen időnk kiszabadítani az összes túszt" - mondta Biden a műsorban. Izraeli kormányzati források és a Hamász szerint azonban még korai erről beszélni, a megállapodásnak több akadálya is van.

A fegyverszüneti tárgyalások jelenleg is zajlanak Katarban, a Hamász és Izrael képviselői nem közvetlenül, hanem a katari emír közvetítésével tárgyalnak egymással. A ramadán idén március 10-én kezdődik, a tervezet szerint ekkortól szüneteltetnék a harcokat, a nem katonaköteles korú gázai lakosokat pedig visszaengednék a gázai övezet északi részére.

A tervezetnek a humanitárius aspektusa a meghatározó, Washington azt akarja elérni, hogy minél többen szabadon elmehessenek a gázai övezet déli részén lévő Rafahból, mielőtt Izrael azt is megtámadja. A 2,3 milliós gázai lakosság több mint fele Rafahba zsúfolódott össze.

Biden arról beszélt, hogy Izrael a nemzetközi támogatás elvesztését kockáztatja, ha nem tesz további lépéseket a civilek megkímélésére.

"Túl sok ártatlan embert ölnek meg"

- mondta az NBC-ben.

photo_camera Joe Biden a Late Night with Seth Meyers talkshow-ban. Jim Watson /AFP

A fegyverszüneti javaslat értelmében növelnék a humanitárius segélyszállítmányokat, napi 500 teherautó bejutását tennék lehetővé, és működőképessé tennék a szétlőtt gázai kórházakat. A tervezet izraeli források szerint egy 10:1 arányú fogolycseréről is szól, a 130 fogva tartott izraeli túsz közül körülbelül negyvenet engedne ki a Hamász, cserébe pedig 400, többek között terrorizmusvádakkal elítélt palesztint engedne ki Izrael.

A felek álláspontjai között azonban nagy a távolság. A Hamász a korábbi tárgyalásokon azt akarta elérni, hogy a tűzszüneti megállapodás a háború végleges befejezésére és Izrael kivonulására vonatkozó kötelezettségvállalást is magában foglaljon.

Netanjáhu izraeli elnök azonban továbbra is ragaszkodik a Hamász teljes, katonai felszámolásához. Izraeli sajtóértesülések szerint Netanjáhu ezért csak korlátozott mandátumot adott a katari tárgyalásokra, lényegében csak a közvetlen humanitárius elemeket támogatja. Az izraeli szivárogtatások ezért növekvő pesszimizmussal szólnak arról, hogy lesz-e végül bármiféle megállapodás a túszcseréről, azt állítják, hogy a Hamász is azt jelezte, nem fogadja el a legújabb javaslatot.

Kiemelt videóink