Eseti bizottságot állít fel a Főváros, hogy feltárja a bicskei ügy kezelésének hiányosságait

POLITIKA
március 01., 11:36

Péntek délelőtt a Városházán Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere bejelentette, hogy a Főváros eseti bizottságot állít fel a bicskei gyermekotthon-ügy kivizsgálására.

Kiss László
photo_camera Kiss László Fotó: Ruzsa Rania / Főpolgármesteri Hivatal


Kiss azzal kezdte sajtótájékoztatóját, hogy a Hivatal tartozik az áldozatoknak, és erről a tartozásról is szól a vizsgálóbizottság felállítása. A polgármester szerint az elmúlt hetek mindenről szóltak, csak nem az áldozatokról, és ezen akar változtatni az önkormányzat.

Kiss hosszan és visszatérően beszélt arról, hogy ez a történet „a hatalommal való visszaélés története”, és hogy a bizottság felállításával „a közgyűlés az áldozatok oldalára állt az elkövetőkkel szemben”. Szerinte ez egy lehetőség szembenézni mindazzal a szörnyűséggel, ami Bicskén történt.

Konkrétumként az derült ki, hogy a bizottság mandátuma a Főpolgármesteri Hivatal működésére terjed majd ki. Azt vizsgálják majd, hogyan kezelték az önkormányzatnál azokat a bejelentéseket, amik a bicskei gyermekotthonból vagy máshonnan érkeztek.

Kiss nyilvánvalóvá tette, hogy ezeknek a vizsgálatoknak a középpontjában azok a 2011-es jelzések állnak majd, amiket nem vettek komolyan a hivatal akkori munkatársai. Utalt arra, hogy ki fogják vizsgálni azt is, milyen alapon kaphatott 2015-ben Bárczy-díjat a bicskei igazgató, aki ellen következő évben már pedofília miatt indult nyomozás.

Kiss arra is célzott, hogy Tarlós István, volt főpolgármester ATV-s szereplése alapján vélelmezhető, hogy bizonyos információk a legmagasabb szintre is eljuthattak. Mindeközben mégis azt igyekezett hangsúlyozni, hogy a munkának nem lesz semmilyen pártpolitikai jellege.

A bizottságban konkrét cselekvési tervet is kidolgoznak majd a gyermekvédelmi intézmények jelzőrendszerének erősítésére. Kiss hétfő 16 órára hívta össze a bizottság alakuló ülését, ott fogadják el a menetrendet. Március végéig, április elejére be akarják fejezni a munkát, hogy még a kampány előtt döntések szülessenek döntések.

A 444 kérdésére Kiss azt mondta: nem találtak olyan bejelentést, ami 2011 előtti időszakra vonatkozott volna. Ezután visszatért az ombudsman 2012-es jelentésére, amit megerősítette, hogy meg kell erősíteni a gyermekvédelmi jelzőrendszer protokolljait, ami így is csak 2017-ben történt meg.

Kiss a 444-nek nem adott világos választ arra, kivizsgálják-e, hogy vajon az intézményvezetők kinevezésének és megerősítésének gyakorlata megfelelően zajlott-e a 2010 előtti időszakban. A polgármester azt mondta, hogy elsősorban azt kell megvizsgálni, jól működött-e akkor a gyermekvédelmi rendszer illetve megfelelő volt-e a jogszabályi környezet.

Az eseti bizottság elnöke Kiss László (Demokratikus Koalíció) lesz, tagjai lesznek még Soproni Tamás (Momentum), Gajda Péter (MSZP), Dódity Gabriella és Wintermantel Zsolt (Fidesz).