Rossz hír az ufológusoknak: a Pentagon szerint az UFO észlelések valószínűleg titkos katonai tesztek

űr
március 08., 19:20

A Pentagon szerint valószínűleg fejlett amerikai kémrepülőgépek és űrtechnológia tesztjei okozták az UFO-észlelések megugrását az 1960-as években, írja a BBC. A tisztviselők azt is elmondták, hogy „nincs bizonyíték" arra, hogy az amerikai kormány találkozott volna földönkívüli élettel.

A kongresszusnak pénteken benyújtott jelentés szerint az UFO-észlelések többsége Földről érkező közönséges objektum volt. A Pentagon tisztviselői azonban elfogadták, hogy kutatásuk nem fogja elfojtani a földönkívüli vendégekkel kapcsolatos hiedelmeket.

„A televíziós műsorok, könyvek, filmek, valamint az UAP-al (UFO helyett az UAP a hivatalos kifejezése az azonosítatlan légi jelenségeknek) kapcsolatos témák köré összpontosuló hatalmas mennyiségű internetes és közösségi médiatartalom nagy valószínűséggel befolyásolta a témáról szóló közbeszédet, és megerősítette ezeket a hiedelmeket a lakosság egyes rétegeiben” - áll a jelentésben.

A jelentés része annak a széles körű nyilvános kísérletnek, amit az amerikai kormány tesz az UFO-k (UAP-ok) vizsgálatára. Az erőfeszítés részeként nyilvános találkozókat tartottak a NASA tisztviselőivel és meghallgatásokat a kongresszusban. A Pentagon jelentése is megjegyzi, hogy a közvéleményt valószínűleg a popkultúra befolyásolta.

A kutatók szerint „különösen tartós az a narratíva”, hogy a kormány űrhajókat és idegen maradványokat talált, és összeesküvést szőtt, hogy titokban tartsa az idegenekkel kapcsolatos kutatási tevékenységét. A Pentagon szóvivője elmondta, hogy a tisztviselők nyitottan álltak hozzá a jelentéshez, de egyszerűen nem találtak bizonyítékot a földönkívüli látogatókra.

„Minden vizsgálati erőfeszítés, a minősítés minden szintjén, arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbb észlelés hétköznapi tárgy és jelenség volt, és téves azonosítás eredménye” - mondta Pat Ryder vezérőrnagy az újságíróknak. Egy 2021-es Gallup-felmérés szerint az amerikaiaknak kicsivel több mint 40 százaléka gondolja úgy, hogy földönkívüli űrhajók jártak a Földön, ez a szám ráadásul két év alatt nőtt 33 százalékról ennyire.

Az AARO megvizsgálta az archívumokat és a titkos aktákat, és áttekintette az összes hivatalos kormányzati vizsgálatot 1945-ig visszamenőleg. Valamint ígéretet tett arra, hogy további jelentést ad ki, amikben megvizsgálja az újabb észleléseket és pletykákat.