Kihalnak a békák a francia békaevők miatt

külföld
március 09., 12:29

Macron elnök azonnal vessen véget az össznemzeti szintű békakizsákmányolásnak, hatékonyabb védelmet a békáknak, le a tomboló békacombkultusszal! - franciás tiltakozás a közmondásosan franciás menü ellen: több mint 500 kutató, állatvédő, ökológus követeli a francia elnöktől, hogy léjen fel a békák veszélyeztetése ellen, amit a mértéktelen békacomb-éhség okozott.

Nem is elsősorban Franciaországban, az uniós szabályozás ugyanis az EU-ban jelent bizonyos szintű védelmet. Az Európa legnagyobb békafogyasztójának számító Franciaország ezért legnagyobb volumenben Délkelet-Ázsiából (elsősorban Indonéziából és Vietnámból), a Balkánról (ott Albánia a legnagyobb exportőr) és Törökországból szerzi be a napi békáját.

photo_camera A francia békaimport ellen tiltakozó indonéz aktivista Franciaország jakartai nagykövetsége előtt egy februári akcióban. Fotó: BAY ISMOYO/AFP

Az uniós kereslet miatt évente körülbelül 80-200 millió békát ölnek meg Európán kívül a becslések szerint, ami a tiltakozók szerint egyáltalán nincs összhangban az EU vadvédelmi stratégiájával. Petíciójuk szerint Franciaországnak a veszélyeztetett békafajok hatékonyabb globális védelmére kell törekednie.

Több békafaj már kifejezetten veszélyeztetett a békafogyasztás miatt: a például Celebeszen honos folyami béka (Limnonectes macrodon), a rákevő Fejervarya cancrivora és a rizsföldi Fejervarya limnocharis állománya az intenzív kereskedelem miatt már erősen lecsökkent.

(Guardian)